ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bilhandlare i Kalifornien kräver stopp för Volvo Cars abonnemang – "Olaglig gimmick"

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

En grupp bilhandlare i Kalifornien kräver nu att Volvo Cars slutar att erbjuda sina kunder bilar genom en abonnemangsmodell. 

Volvos vd Håkan Samuelsson har tidigare sagt att det inte är ett sätt att runda återförsäljarna.

Sammanslutningen, California New Car Dealers Association (CNCDA), representerar över 1.000 bilhandlare i delstaten. Enligt The Verge beskriver organisationen Volvos erbjudande "Care by Volvo" som en klipsk men olaglig marknadsföringsgimmick.

Erbjudandet är enligt CNCDA i praktiken bara ett tvåårigt leasingavtal, som innehåller samma tjänster som normalt inkluderas vid leasing. Detta strider enligt organisationen mot lagar som ska förhindra konkurrens mellan tillverkare och återförsäljare, då handlarna försöker sälja eller leasa ut samma fordon som Volvo erbjuder med sitt abonnemangsavtal.

"Care by Volvo är inte ett alternativ till traditionella sätt att skaffa en bil, Care by Volvo är en direkt konkurrent till Volvohandlaren", skriver bilhandlarorganisationens advokater i en skrivelse riktad till Kaliforniens New Motor Vehicle Board.

I mitten av november slog Volvo Cars vd Håkan Samuelsson fast att det inte handlar om att försöka ta över affärer från andra.

"Det här är vad kunderna förväntar sig, och ett sätt för oss att göra bättre bilar. Vi och våra återförsäljare ska göra det tillsammans, vi har bestämt det tillsammans med dem och de är helt med på det här konceptet", sa vd:n till Di.

Volvo Cars vill "definitivt inte" gå in i en konflikt med sina återförsäljare, betonade han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer