ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bilbranschen rasar mot EU:s förlängda ståltullar

  • Foto: Krisztian Bocsi

Europeiska ståltillverkare har gynnats av de tullar och antidumpningsåtgärder som införts för att bromsa importen av kinesiskt lågprisstål. 

EU-kommissionens senaste åtgärd, att förlänga importkvoter till juli 2021, får nu hård kritik från en sektor som behöver köpa stål till sin produktion: bilproducenterna.

"Acea beklagar djupt EU-kommissionens beslut att föreslå förlängda restriktion på stålimport. Förslaget /…/ tar inte hänsyn till bilsektorns behov och kommer att påverka europeiska tillverkares konkurrenskraft", skriver branschorganisationen Acea i ett pressmeddelande på fredagen.

EU-kommissionen införde i mars i fjol restriktioner på import av stål till EU sedan USA infört liknande åtgärder. Från europeisk sida fruktades då att lågprisstål från Asien, i första hand från Kina, skulle översvämma Europa och slå ut lokala tillverkare. Under sommaren lanserades ett tillfälligt kvotsystem som innebar tullar på 25 procent över vissa volymnivåer. Det är detta kvotsystem som nu föreslås bli förlängt i över två år.

Att den europeiska stålindustrin behöver skydda sig mot subventionerat lågprisstål från Asien vill Acea inte gå med på.

"Acea ifrågasätter behovet av sådana protektionistiska åtgärder. Fordonssektorns tillgång till europeiskt stål är extremt tajt och tillgång till import är nödvändig för att fylla gap i leveranskedjan", resonerar organisationen.

Att importen ökat hänger snarast samman med att europeisk tillverkningsindustri växt kraftigt sedan finanskrisen, inte minst bilindustrin, menar Acea, som inte tycker synd om ståltillverkarna.

"Europeiska producenter gynnas av långsiktigt höga priser och utmärkta nivåer på kapacitetsutnyttjandet, i synnerhet inom fordonssektorn."

För bilbranschen finns det redan mer än nog av utmaningar, hävdar Acea och nämner hotet om amerikanska biltullar och risken för en hård brexit. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies