ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bilförsäljningen ökar – var tionde ny bil laddbar

  • Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Antalet nyregistrerade personbilar ökade med 19,5 procent i augusti jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden. Ökningen förklaras delvis med svaga jämförelsetal i fjol till följd av det nya fordonsskattesystemet Bonus-malus.

Ännu tydligare blev effekten vad gäller lätta lastbilar där en ökning i antalet nyregistreringar noterades till 232 procent på årsbasis.

”Oro för hur beskattningen kan komma att ändras vid årsskiftet har också påverkat”, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

För rena elbilar, alltså bilar som drivs med enbart el, ökade nyregistreringarna med 71 procent i augusti och med 213 procent under perioden januari till augusti.

”Hittills i år har rena elbilar en andel av totalmarknaden på 4,7 procent jämfört med 1,3 procent samma period förra året. Slår man ihop rena elbilar och laddhybrider, så är var tionde ny bil som nyregistrerats hittills i år laddbar”, säger Mattias Bergman.

Nyregistreringarna av tunga lastbilar över 16 ton minskade samtidigt med 39 procent i augusti.

”Nedgången i både juli och augusti är naturlig efter den kraftiga uppgång vi hade i juni som en följd av tidigarelagda registreringar inför kravet på nya smarta färdskrivare som trädde ikraft 15 juni. Under de första åtta månaderna i år har dock registreringarna ökat med 16 procent”, säger Mattias Bergman.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies