ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fastighet

Berlin fryser hyrorna i fem år framåt

  • Berlinbor demonstrerade mot hyresnivåerna den 6 april 2019. Foto: Michael Sohn

Styret i tyska huvudstaden Berlin har nått en uppgörelse om att frysa hyresnivåerna i fem år framåt, rapporterar Bloomberg. Beskedet kan bli en smäll för tyska fastighetsjätten Vonovia, som köpt in sig stort i svenska Hembla för några veckor sedan.

Förslaget godkändes vid ett möte på fredagen mellan de tre partierna som utgör den styrande koalitionen i huvudstaden och kan antas formellt så tidigt som nästa vecka, enligt nyhetsbyrån. 

Initiativet lades fram av den röd-gröna delstatsregeringens Katrin Lompscher, som är ansvarig för stadsutveckling och boende. Motivet till åtgärden är att ett allt lägre utbud av lägenheter i staden har bidragit till att hyrorna dubblats på tio år.

En av de största förlorarna på beskedet kan bli Deutsche Wohnen, Berlins största fastighetsägare inom bostäder, som fallit med drygt 16 procent sedan förslaget offentliggjordes i början av juni. Sektorkollegan Vonovia som tidigare i år köpte ut svenska Victoria Park från börsen och nyligen förvärvade Blackstones aktier i Hembla, föll också när nyheten kablades ut i somras men har därefter återhämtat sig, skriver Bloomberg.

Läs mer: Hyresprotester sänker fastighetsbolag

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer