ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bayer lyfter på börsen efter hopp om förlikning

Aktivistfonden Elliott avslöjade på onsdagen för första gången innehav i den tyska läkemedels- och kemikoncernen Bayer. Bolaget har pressats att agera i fråga om stämningarna från flera glyfosatanvändare, något som nu fått bollen i rullning.

Bayer-aktien steg med eftertryck på Frankfurtbörsen på torsdagen efter att bolaget, i kölvattnet av Elliotts innehavstillkännagivande, uppgett att advokatbyråer kontaktats för upprättandet av en kommitté för att lösa problematiken med de stämningar som regnat över bolaget. 

"Elliott välkomnar stegen och är övertygade om att dagens tillkännagivande utgör en uppvarvning i Bayers hanteringssätt i fråga om de rättsliga utmaningar som föreligger bolaget", skriver Elliott, vars innehav ligger på drygt 2 procent, i ett uttalande.

En kvart in på handelsdagen var aktiekursen upp nära 7 procent, vilket betydde en välkommen lättnad för ägarna. Börskursen har mer än halverats sedan det kritiserade uppköpet av amerikanska Monsanto. Fusionen var den bakomliggande faktorn för att det glyfosatbaserade bekämpningsmedlet Roundup föll in i produktportföljen, vilket öppnade dammluckorna för en störtflod av skadeståndsanspråk mot bolaget. Antalet hade i april växt till 13.400 fall där Bayer hävdas vara ansvariga till cancer. Detta har kommit att hota bolagets existens, och börsvärdet har trots torsdagens kursökning närapå halverats det senaste året.

Ogräsbekämpningsmedlet Roundup hävdas av vissa orsaka non-Hodgkins lymfom, som kännetecknas av okontrollerad tillväxt i lymfvävnad som är avgörande för kroppens immunförsvar. Sambandet är dock omtvistat.

Substansen listades som cancerogen av FN:s världshälsoorganisation WHO:s cancerforskningsenhet 2015. Amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA hävdade sig dock i en utredning som presenterades i maj ha gått igenom en avsevärt större informationsmängd än WHO och kommit fram till att det "inte är troligt att Roundup är cancerogent".

Ogräsmedlet används inom jordbruk och kan lämna rester i livsmedel och vatten liksom i offentliga parkmiljöer. Svenska producenter får i huvudsak bara använda glyfosat efter skörd och före sådd, men medlet brukas ändå i stora mängder. Försäljningen av glyfosat i Sverige uppgick till 485 ton under 2017, enligt Kemikalieinspektionen.

På onsdagen lät förbundskansler Angela Merkel meddela att glyfosatbaserade bekämpningsmedel inte är en substans för framtiden, i motsättning till vad Bayer hävdat. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer