1515
Annons

Barbiedocka i nyformat drog upp försäljningen

Barbiedockor i olika utformanden visas av Mattel på leksaksmässa i New York i april 2018.
Barbiedockor i olika utformanden visas av Mattel på leksaksmässa i New York i april 2018.Foto:Mark Lennihan

Samtidigt som leksaksbranschen i USA tampas med vikande siffror ökade försäljningen av Barbiedockor förra året. Tillverkaren Mattel förklarar det med dockans förnyelse.

EU utreder alternativ till pristak på naturgas

Efter fortsatt oenighet bland EU:s energiministrar om ett allmänt pristak för naturgas beslöt EU-kommissionen på fredagen tillsätta en expertgrupp för att utreda för- och nackdelar.

”Det finns olika sätt att nå målet om att sänka gaspriset utan att stimulera till högre konsumtion”, sade Tjeckiens industriminister Jozef Sikela vid en presskonferens.

Energiminister Khashayar Farmanbar varnade för att ett fast pristak kan leda till brist på naturgas.

”Diskussionen har blivit mer realistisk. Andra mekanismer kan vara mer relevanta, som prisreferenser eller en prisram, eller en annan tröghetsmekanism i prissättningen, sade han till journalister efter mötet.

”Frågor finns också om ett referenspris ska vara regionalt anpassat eller för hela EU. Men det finns inte en silverkula”, sade han.

Inför mötet krävde 15 EU-länder i ett brev att EU inför ett dynamiskt pristak på importerad naturgas. Främst Tyskland har motsatt sig detta.

Diskussionen måste dock utmynna i konkreta förslag inom några veckor eftersom många EU-länder kräver åtgärder på plats innan vintersäsongen startar.

EU-ledarna träffas i Prag den 6-7 oktober och energiministrarna träffas igen den 12 oktober.

Kommissionen förespråkar fortfarande ett pristak på importerad rysk naturgas via gasledning, sade energikommissionär Kadri Simson. Men vissa EU-länder ser det som en form av sanktioner, där enhällighet krävs.

Tysklands stora paket på 200 miljarder euro för att sänka gas- och elpriserna möttes av missnöje, bland annat från Italien. 

Tyske ekonomiministern Robert Habeck försvarade åtgärden vid mötet med att andra EU-länder har gjort liknande tidigare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera