ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bankrally på Stockholmsbörsen – ras för Oscar Properties

Storbankerna drev upp Stockholmsbörsens storbolagsindex på tisdagen med Swedbank i topp. Sämre gick det för bostadsutvecklaren Oscar Properties som under dagen meddelade en omstrukturering av verksamheten och slopad utdelning på både stam- och preferensaktien.

Breda OMXSPI steg med 0,7 procent och OMXS30 klockade in på 0,9 procent upp, efter starka uppgångar redan på måndagen. 

Motorn i uppgången var finanssektorn där Swedbank steg med 6,1 procent, Handelsbanken avancerade 3,9 procent, SEB klättrade 2,4 procent och Nordeas aktie stärktes med 2,0 procent.

I en intervju med Dagens Industri menar Peter Malmqvist, chef för Aktiespararnas Analysguiden, att den senaste tidens kursnedgång gett bottenfiskarna ett ypperligt tillfälle att gå in i Swedbank.

”Det är enorma vinster som skulle behöva försvinna för att motivera kursfallet”, säger han.

Oscar Properties föll på nyheten att bolaget ska se över sin kapitalstruktur. Det innebär bland annat att utestående obligationslån förlängs och att utdelningen på preferensaktier ställs in på obestämd tid. Bolaget avvecklar också byggentreprenadverksamheten i dotterbolaget Allegro. Bostadsutvecklaren backade drygt 14,1 procent medan dess preferensaktie föll 55,2 procent.

I botten på storbolagsindex huserade samtidigt Getinge med ett tapp på 2,8 procent och Assa Abloy som sjönk 2,5 procent.

Bolaget har fått en sänkt rekommendation av Morgan Stanley, till undervikt från tidigare jämvikt.

”Assa Abloy är ett av de bäst skötta bolag vi följer, med en försvarbar marknadsposition. Med det sagt ser aktien alltför högt prissatt ut på nuvarande nivåer efter årets uppgång”, skriver bankens analytiker.

Volvo stärktes 0,6 procent till 149,30 kronor, sedan Goldman Sachs återupptagit sin bevakning av aktien med en köprekommendation och riktkursen 175 kronor.

En kraftig avmattning verkar vara inprisad i aktien, men utan hänsyn till den marginalpotential som kostnadsbesparingar och Volvos serviceverksamhet erbjuder, menar Goldman Sachs som med hänvisning till en så kallade sum-of-the-parts-värdering menar pekar på en uppsida på närmare 50 procent.

Fabege får en ny vd i Stefan Dahlbo, som närmast kommer från vd-posten i bolaget Byggmästare Anders J Ahlström. Stefan Dahlbo har tidigare bland annat varit vd för HQ AB, vice vd och vd för Investment AB Öresund, samt vd för HQ Bank. Fabege handlades upp 1,3 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer