ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bankernas marginaler minskar – ”bolånekriget lever i högsta grad”

  • Foto: Anders Wiklund/TT
  • Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Martina Huber

Bankernas bruttomarginal på bolån minskade under det fjärde kvartalet 2018 – från 1,55 procent vid utgången av det tredje kvartalet 2018 till 1,50 procent vid utgången av det fjärde kvartalet 2018. ”Bolånekriget lever i allra högsta grad”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Även om marginalen sjunkit något så ligger bruttomarginalerna fortsatt på en hög nivå, rapporterar Finansinspektionen. Snittet på bankernas faktiska utlåningsräntor sjönk med 3 punkter, samtidigt som bankernas genomsnittliga finansieringskostnader ökade med 2 punkter under fjärde kvartalet. I slutet av fjärde kvartalet var 3-månaders Stibor minus 0,13 procent, vilket var den högsta nivån på nästan fyra år.

FI beräknar samtidigt att de regleringar man infört och som ökat bankernas kapitalkostnader motsvarar 40–50 räntepunkter på utlåningsräntan. 

”Det betyder att bara en del av den kraftiga ökningen av bankernas bruttomarginal sedan 2010–2011 kan förklaras av ökade kostnader för bankerna genom nya regleringar”, skriver Finansinspektionen.

De historiskt sett höga bruttomarginalerna på bolån visar att det finns utrymme för konsumenterna att förhandla om sina räntor.

”Att den minskar visar tillsammans med SBAB:s räntesänkning i dag att bolånekriget lever i allra högsta grad. Det är oerhört positivt att spelare som SBAB och andra lite mindre banker går hårt ut för att ta marknadsandelar från storbankerna. Det här märktes ibland annat Nordeas rapport för det fjärde kvartalet att bolånekriget verkligen har gett effekt”, kommenterar Frida Bratt.

SBAB:s, Danske Banks och Länsförsäkringars andel av nyutlåningen ökar stadigt och låg enligt SCB 2018 på 39 procent jämfört med 15 procent 2016. Andelen av den totala lånestocken är emellertid bara 19 procent, så där finns fortfarande ett arbete att göra, säger Frida Bratt som samtidigt konstaterar att det är glädjande att vissa storbanker börjat sänka sina snitträntor:

”Särskilt när vi ser att många banker var snabba med att höja sina räntor efter Riksbankens räntehöjning, trots att finansieringskostnaderna inte har ändrats i någon hög utsträckning. Det är provocerande att bankerna hävdade att kopplingen till reporäntan är svag när Riksbanken sänkte reporäntan, men sedan hakar på reporäntan upp igen så fort chansen ges.”

Om konsumenter i högre utsträckning vore beredda att byta bank skulle det sannolikt bidra till att de genomsnittliga bolåneräntorna sjönk, skriver Finansinspektionen lakoniskt i sin rapport.

”Vi får hoppas att bolånekriget kan vara en faktor som håller emot fler uppgångar. Ju mer krig och konkurrens på bolånemarknaden, desto bättre för oss kunder. Som kund ska man självklart utnyttja det här.”

”Hör vad du kan få för ränta hos uppstickarna, även hos de mer nischade bolåneinstitut som finns på marknaden. Och se om din nuvarande bank kan svara. Annars: byt.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies