ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bankernas kassako krymper – ”Förhandla om ditt bolån”

Bankernas bruttomarginal på bolån sjönk 2 punkter mellan årets första och andra kvartal. Vid utgången av det andra kvartalet uppgick den till 1,44 procent.

Den genomsnittliga bolåneräntan med löptid på tre månader sjönk med 2 punkter under kvartalet samtidigt som bankernas finansieringskostnad var i stort sett oförändrad. Därmed sjönk alltså bruttomarginalen.

Mellan årets första kvartal och fjolårets fjärde kvartal minskade bankernas bruttomarginal på bolån med 4 punkter.

”Den höga marginalen på bolån visar att det finns ett förhandlingsutrymme för konsumenter samtidigt som bankerna kan behålla en god lönsamhet på bolån”, skriver Finansinspektionen.

Bruttomarginalen på bolån toppade vid årsskiftet 2017–2018 då den nådde 1,71 procent i december 2017. Sedan första kvartalet 2018 har den dock minskat kontinuerligt.

Pressen på bolånemarginalerna syntes också i storbankernas rapporter för det andra kvartalet. Bland annat uppgav Swedbank att bolånemarginalerna successivt minskat till följd av högre marknadsräntor under det första halvåret, något som pressade räntenettot. 

En liknande utveckling syntes också i SEB:s kvartalsrapport. Nordea uppgav i sin rapport att högre utlåningsvolymer ”mer än motverkades av fortsatt pressade marginaler”, framför allt vad gällde privatkunder.

Handelsbanken uppgav dock att bruttomarginalen på bolån varit stabil under kvartalet.

Finansinspektionen noterar att nya regler sedan 2010–2011, bland annat höjningen av riskvikterna för bolån till 25 procent, ökar bankernas kapitalkostnad och kan leda till att de ökat bruttomarginalen för att behålla avkastningsnivån på bolån.

”FI bedömer att bara en del av marginaluppgången sedan 2010–2011 kan förklaras av ökade kostnader för bankerna genom nya regleringar”, skriver myndigheten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer