ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bankerna pressas på fallande Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel i negativ riktning. Flera av morgonens rapportbolag straffades av marknaden samtidigt som Swedbank anförde banksektorn i nedåtgående riktning efter medieuppgifter om misstänkta kopplingar till en ökänd bank. First North-listade Irlabs börsvärde halverades efter studieresultat. 

Vid 9.45-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent 1.625. Aktier för cirka 1,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På rapportfronten redovisade förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs ett justerat rörelseresultat som var sämre än de av Infront Data sammanställda analytikerestimaten. Bolaget bedömde dock att marknadsvillkoren kommer att vara fortsatt goda för vätskekartong och förpackningskartong under tredje kvartalet men svagare för vissa segment. Aktien straffades med en nedgång på knappt 3 procent. 

Husqvarnas rörelseresultat på 2.125 miljoner kronor i det andra kvartalet var något lägre än de 2.162 miljoner som väntades, enligt Bloomberg News sammanställning. 

"Efter ett starkt första kvartal var försäljningen under inledningen av trädgårdssäsongen avvaktande under andra kvartalet. Effekterna av den lämnade verksamheten i Consumer Brands var i andra kvartalet cirka -5 procentenheter på nettoomsättningen", skrev Husqvarna i rapporten. Aktien gick ned med 0,4 procent. 

Bland andra nyheter rapporterade Dagens Industri att vid en intern Swedbank-granskning under 2018 hittades transaktioner mellan kunder i Litauen och den ökända banken FBME. I dessa mellanhavanden har även kopplingar till Syriens kemvapenprogram hittats. Aktien gick ned med 3 procent. SEB, Handelsbanken och Nordea tappade samtidigt med mellan 0,6 och 1,1 procent.

Bonavas rörelseresultat sjönk till 182 miljoner kronor till följd av ett lägre resultat från konsumenter i Sverige och Nordic. Lönsamheten i Sverige sjönk under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol, med en rörelsemarginal på 9,7 procent (23,6). Detta berodde på att bolaget har överlämnat bostäder i prisjusterade projekt i Stockholm medan det under andra kvartalet föregående år överlämnade bostäder med marginaler över genomsnittet. Aktien försvagades med 3,5 procent. 

HMS Networks resultat efter skatt ökade till 51 miljoner kronor. Marknadsläget präglas nu av osäkerhet, skriver vd Staffan Dahlström i rapporten.

"Detta avspeglas nu i en försvagad orderingång på de flesta av våra marknader och en ökad försiktighet hos våra kunder där vi framförallt ser en avmattning i löpande kundorder från befintliga kunder", skriver HMS:s vd också. Aktien minskade med drygt 7 procent. 

Irlab rasade 51 procent efter att bolagets fas 2a-studie med läkemedelskandidaten IRL790 för behandling av avancerad Parkinsons sjukdom inte nådde upp till sitt primära effektmål. Studieresultaten visade dock indikation på effekt mätt med en alternativ skala (MDS-UPDRS). De övergripande resultaten uppges stödja fortsatt utveckling av IRL790.

First North-bolaget Binero gick uppåt med över 97 procent efter att ha sålt sin verksamhet inom webbhosting till Loopia för cirka 380 miljoner kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer