ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Banken: Tiden har runnit ut för Ingves – höjningen uteblir

Swedbank tror inte längre att Riksbanken kommer att kunna höja räntan i år eller nästa år. Fönstret för att hinna med den höjning som Riksbanken signalerar kring årsskiftet har helt enkelt stängts.

Swedbank konstaterar att det inte är mycket som gått Riksbankens väg under sommaren. Tunga centralbanker har mjuknat rejält och den globala osäkerheten har ökat. Samtidigt har både den svenska tillväxten och arbetsmarknaden överraskat på nedsidan.

Som lök på laxen har inflationsförväntningarna kommit ned, något som senast syntes i torsdagens statistiksläpp från Kantar Prospera. Det ger smolk i bägaren efter att juliinflationen kommit in över både Riksbankens och marknadens förväntningar.

Sammantaget bedömer bedömer Swedbank att tiden helt enkelt runnit ut för Stefan Ingves och direktionskollegorna och att Riksbanken från och med mötet den 5 september successivt kommer att backa från höjningsplanerna.

”Vi räknar därför med att Riksbanken tvingas retirera från sina höjningsplaner och vi tror inte längre på någon reporäntehöjning vare sig i år eller nästa år”, skriver bankens analytiker i ett morgonbrev på fredagen.

Nu spår ingen av de svenska storbankerna någon höjning från Riksbanken till och med nästa år. Riksbankens egen räntebana indikerar fortsatt en höjning till slutet av året eller början av nästa år.

Vad gäller utvecklingen på arbetsmarknaden spår Swedbank att avmattningen fortsätter under hösten och vintern även om julisiffrorna kan överraska på uppsidan efter ett svagt utfall i juni.

Trots en inbromsning spås arbetsmarknaden förbli ”hygglig” med en sysselsättningsökning på drygt 0,5 procent samtidigt som uppgången i arbetslösheten begränsas av att arbetskraften kommer att öka i lägre takt tack vare en uppgång i pensionsavgångarna.

”Vad som ändå talar för en hyfsad fart på arbetsmarknaden är fortsatt positiva anställningsplaner i näringslivet och inte minst stora anställningsbehov i den offentliga sektorn”, skriver Swedbanks analytiker.

Vad gäller bostadsmarknaden anser Swedbank att sommarens statistik gett fortsatta tecken på stabilisering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer