ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Chefsekonom: Finansministern för optimistisk – tydlig motvind

  • Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. Foto: Jack Mikrut

Finansminister Magdalena Andersson (S) har för positiv syn på utvecklingen av svensk ekonomi, anser bankekonomen Anna Breman.

”Hon pratar om vind i seglen och att det inte är lika stark medvind. Jag skulle nog säga att det är tydlig motvind”, säger hon.

Finansministern talade i samband med torsdagens presskonferens på Harpsund om "orosmoln som tornar upp sig" och att "vinden mojnat något". När Anna Breman sträcker upp fingret i luften, känner hon att det blåser åt ett helt annat håll för svensk del.

”Jag tror att hon är lite för optimistisk. Jag är besviken att hon inte är beredd att satsa lite mer nu för att motverka den avmattning hon själv pratar om”, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, till TT.

Regeringen och finansministern reviderar nu den svenska tillväxten och en gör bedömningen att det finns ett så kallat reformutrymme på 25 miljarder kronor – alldeles för lite enligt Breman.

Från Swedbanks håll görs bedömningen att det handlar om 50–70 miljarder kronor, baserat bland annat på det låga ränteläget, att ekonomin tydligt är på väg in i en avmattning samt att statsskulden inte behöver sjunka till en lägre nivå.

”Vi har en mycket stark grund att stå på i Sverige och nu är rätt läge att utnyttja den styrkan”, säger Anna Breman, som efterlyser reformer på områden som infrastruktur och arbets- och bostadsmarknad.

Enligt Konjunkturinstitutets (KI) prognoschef Ylva Hedén Westerdahl är regeringens prognos som snarlik institutets egen uppdatering för för bara ett par veckor sedan. Medan regeringen spår en BNP-tillväxt på 1,4 procent för såväl 2019 som 2020 hamnar KI:s bedömning på 1,5 respektive 1,3 procent.

Däremot uppskattar KI reformutrymmet för nästa år som obefintligt till skillnad från regeringen.

”De har en liten mera positiv syn på arbetsmarknaden och på den underliggande tillväxttakten i ekonomin. De får mera strukturella inkomster därigenom”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer