ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bank of England lämnar styrräntan oförändrad på 0,75 procent

Den brittiska centralbanken lämnade basräntan oförändrad på 0,75 procent efter det penningpolitiska mötet på torsdagen.

Den så kallade bas- eller interventionsräntan är Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden och dess främsta styrmedel.

Av 68 tillfrågade bedömare i Reuters prognosenkät räknade 67 med att styrräntan skulle lämnas oförändrad medan en trodde att räntan skulle höjas med 0,25 procentenheter, till 1,00 procent.

Senast Bank of England justerade basräntan var den 2 augusti 2018, då den höjdes med 25 punkter till 0,75 procent.

Bank of England meddelade även att centralbanken lämnar målet för tillgångsköp oförändrat till 435 miljarder pund, liksom målet att köpa företagsobligationer för 10 miljarder pund. Väntat var oförändrade nivåer.

Policykommittén, MPC, var enig om räntebeslutet, en tydlig majoritet av de bedömare som lämnat prognos hade väntat ett enigt beslut om oförändrad ränta.

BOE bedömer att om ekonomin utvecklas i linje med prognoserna i inflationsrapporten så är en fortsatt åtstramning av penningpolitiken under prognosperioden, i gradvis och begränsad takt, lämplig för att föra tillbaka inflationen uthålligt till 2-procentsmålet inom en konventionell tidshorisont.

BOE påpekar vidare att de ekonomiska utsikterna fortsatt i bytande grad kommer att avgöras av hur Storbritannien lämnar EU, och i synnerhet på de nya handelsarrangemangen mellan EU och Storbritannien, om övergången till dessa blir abrupt eller mjuk, och hur hushåll och företag och finansiella marknader reagerar.

”Den lämpliga banan för penningpolitiken kommer att bero på balansen i dessa effekter på efterfrågan, utbud och växelkurs”, skrev BOE.

”Den penningpolitiska responsen på brexit, oavsett i vilken form det sker, kommer inte att bli automatisk och kan gå i båda riktningarna”, skriver BOE.

Blickar vi framåt så sänker Bank of England sin tillväxtprognos och varnar för att skadorna på ekonomin från brexit har ökat. Investeringarna väntas sjunka.

Det framgår av Bank of Englands inflationsrapport som presenterades i samband med räntebeskedet på torsdagen.

BNP väntas nu öka med 1,2 procent i år (1,7 procent i novemberprognosen). Investeringarna väntas sjunka 2,75 procent i år. I november räknade BOE med en ökning med 2 procent.

För 2020 väntas en tillväxt på 1,5 procent (1,7) och 2021 en tillväxt på 1,9 procent (1,7).

Inflationen väntas tillfälligt sjunka under 2-procentsmålet de kommande månaderna, till följd av lägre oljepriser.

KPI-inflationen väntas vara 1,8 procent under första kvartalet 2019 (2,2) och 2,3 procent under första kvartalet 2020 (2,4) och 2,1 procent första kvartalet 2021 (2,1).

BOE skriver att osäkerheten kring brexit har intensifierats, samtidigt som den globala konjunkturen också försvagats.

Prognoserna måste uppdateras när det finns en tydligare klarhet kring utträdet ur EU. I en analys med minskad osäkerhet skulle BNP-tillväxten bli klart starkare, 1,6 procent i år och 2,2 procent år 2020.

I prognosen ligger nu en räntehöjning på 25 punkter under de kommande åren, jämfört med tidigare närmare tre höjningar. BOE skriver vidare att produktiviteten återhämtar sig långsammare än de tidigare räknat med.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer