ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Carney: Brexit är en varningsklocka för hela världen

Osäkerheten kring det brittiska utträdet ur EU och dess effekter på både företagens investeringar och tillväxten är en varningssignal för hur minskad handel kan påverka världsekonomin. Det sa Bank of England-chefen Mark Carney under en konferens arrangerad av Financial Times på tisdagen.

Centralbankschefen påpekade att den osäkerhet som råder kring Storbritanniens framtida handelsrelationer varit ett sänke över företagens investeringar, som sackat efter både den historiska trenden och likvärdiga länder sedan folkomröstningen 2016.

Tidigare i veckan visade färska siffror att företagens investeringar sjönk med 1,4 procent under det fjärde kvartalet, den största nedgången sedan 2015.

”På samma sätt kan en förlängd osäkerhet kring världshandeln underminera den globala tillväxten. I motsats till vad ni kanske har hört är det inte lätt att vinna ett handelskrig”, sa Mark Carney enligt Financial Times.

Centralbankschefen underströk också att alla parter gynnas av att Storbritannien och EU hittar en lösning på dödläget. 

Samtidigt som centralbankschefen talade var premiärminister Theresa May i det brittiska parlamentet där hon meddelade att Storbritannien och EU-kommissionen fortsätter samtalen trots att ordföranden Jean-Claude Juncker uteslutit att öppna upp utträdesavtalet för omförhandlingar.

Premiärministern lovade också en ny debatt med möjlighet för omröstning den 27 februari om ett nytt avtal inte slutits innan dess. Hon tyckte också uppmana sina egna mer EU-vänliga  partimedlemmar att inte ställa till problem.

”Samtalen befinner sig i ett kritiskt läge och vi måste hålla våra nerver i styr”, sa Theresa May.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies