ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bakslag: Inköpschefsindex för industrin faller oväntat – lägsta sedan 2012

  • Foto: Daniel Nilsson

Säsongsrensat PMI för industrin föll i november till 45,4 från 46,0 i oktober. Det är lägre än väntade 46,7 enligt Infront Datas analytikersammanställning. Aktiviteten i industrin minskade för tredje månaden i rad till den lägsta nivån sedan 2012, enligt Swedbank/Silf.

”Ännu finns det inga entydiga tecken på en vändning även om produktionsplanerna var en positiv konjunktursignal i november”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Samtliga ingående delindex i konjunkturmätaren PMI-total – förutom lager – ligger under den indikativa nivån 50, vilket visar svag aktivitet inom industrin. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. 

Orderingång och sysselsättning bidrog med 1,1 indexenheter till nedgången medan delindex för produktion, leveranstider och lager gav ett positivt bidrag med 0,5 indexenheter.

Orderingången föll till 44,0 från 46,6 i oktober och backade både på import och xportmarknaderna. Produktion steg för andra månaden i rad till 45,6 från 44,8 i oktober och ligger alltjämt på en historiska låg nivå.

”Index för industriföretagens produktionsplaner steg i november till 52,7 men är lägre än genomsnittet för i år. Den avtagande orderingången ökar dock risken för att produktionsplanerna kan revideras ned ytterligare de närmaste månaderna”, heter det i Swedbank/Silfs pressmeddelande.

Leverantörernas rå- och insatsvarupriser föll samtidigt till 41,0 i november från 43,4 i oktober.

”Det är den lägsta nivån sedan februari 2016 och visar på att det svaga pristrycket är utbrett i industrin, vilket på sikt kan vara återhållande på den svenska inflationen”, säger Jörgen Kennemar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer