ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Australisk storbank ber om ursäkt: Ligger bakom 23 miljoner brott

  • Foto: Rick Rycroft

Den australiska storbanken Westpac har hamnat i en penningtvättshärva, där styrelsen på fredagen ”oreserverat” bad om ursäkt för 23 miljoner fall av brott mot penningtvättslagarna som banken misstänks ha gjort sig skyldig till.

Nu väntar troligtvis rekordböter för banken.

Flera av landets politiker har krävt en översyn av bankens ledning, men Westpacs styrelse ställde sig på fredagen trots det bakom ledningen.

Landets finansiella övervakningsmyndighet Austrac har anklagat banken för att ha ignorerat varningsflaggor i flera års tid, bland annat gällande betalningar och överföringar gjorda mellan kända pedofiler.

I ett dokument skriver myndigheten bland annat att överträdelserna är resultat av systemfel i kontrollmiljön, att högsta ledningen har visat likgiltighet samt att styrelsens övervakning av verksamheten inte har varit tillräcklig, skriver australiska nyhetskanalen ABC.

Några av de allvarligare brotten Westpac anklagas för är att deras betaltjänst tillåtit pedofiler att skicka pengar till Filippinerna för att betala för utnyttjande av barn. De anklagelserna håller just nu på att utredas av Australiens federala polis.

Enligt The Guardian uppgår värdet på de misstänkta transaktionerna till motsvarande 105 miljarder kronor. Tidningen spekulerar också i hur stora böter som kan vänta för banken. Den enda jämförelsen på marknaden är från förra året då Commonwealth Bank fick betala 6,7 miljarder kronor – men det var ”bara” för 53.000 överträdelser. Med andra ord är det troligtvis rekordstora böter som väntar för Westpac.

Under fredagen har Westpac uppgett att dess styrelse haft möten för att diskutera anklagelserna, och styrelsens ordförande Lindsay Maxsted uppgav att banken ska anlita oberoende experter för att göra en större översyn av bankens arbete mot penningtvätt.

Enligt ABC har många i branschen uttryckt förvåning över att vd:n Brian Hartzer fick behålla sitt jobb efter fredagens krismöte. Efter att de första anklagelserna kom sa han i onsdags att han personligen kommer ta ansvar för vad banken har gjort.

Australiens premiärminister Scott Morrison har efter skandalen uttryckt oro över att förtroendet för hela landets banksystem är skadat.

Westpac aktien har tappat 7 procent sedan i tisdags då Austrac kom med sina anklagelser.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer