ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Australiens högerregering lockar pensionärsröster med kontantbidrag

  • Foto: Mick Tsikas

Inför vårens val ligger Australiens högerregering efter vänsterpartiet Labor i opinionen.

Nu ska rejält valfläsk ändra på den saken.

Oppositionspartiet Labor har inför vårens val stöd av 54 procent av väljarkåren jämfört med 46 procent för den styrande högerkoalitionen. Det råvaruberoende landet har god tillväxt, men en pysande bostadsbubbla oroar många hushåll. Liberalerna, regeringskoalitionens dominerande parti, har samtidigt plågats av uppslitande ledarstrider. 

På tisdagen presenterade regeringen en budget med de största skattesänkningarna på mer än ett årtionde. Enligt finansminister Josh Frydenberg ska åtgärderna lindra effekterna av en nedgång i ekonomin.

I ett tal i parlamentet lovade han lägre skatter för 10 miljoner australiensare. Vinnare är låg- och medelinkomsttagare en grupp där socialdemokratiska Labor normalt har en stark bas.

100 miljarder australiensiska dollar, 660 miljarder kronor, sätts av för en infrastrukturplan. Och de investeringar som regeringen vill göra i skolor och sjukhus är rekordhöga, enligt finansministern.

Pensionärer lockas med en kontantgåva på knappt 500 kronor för sina elräkningar.

Regeringen lovar samtidigt ett budgetöverskott nästa år, om man vinner valet. Eller som Josh Frydenberg uttryckte det på tisdagen, i en blinkning till ett av landets mest framgångsrika band:

”I kväll meddelar jag att budgeten är back in the black (tillbaka på svart) och att Australien är back on track (tillbaka på rätt spår).”

Efter talet fick han en kram av sin företrädare, premiärminister Scott Morrison. Det Josh Frydenberg inte nämnde i sitt tal var hur ekonomin får man hjälp av ökande skatteintäkter i kölvattnet av stigande kol- och järnmalmspriser.

Nettot för innevarande budgetår väntas bli ett underskott på 4,2 miljarder dollar, 28 miljarder kronor, enligt public service-bolaget ABC.

I Australien spekuleras det om att Scott Morrison, som bara varit premiärminister i ett drygt halvår, ska utlysa valet senare denna vecka och att det hålls i mitten av maj, skriver ABC. Högerkoalitionen, som består av Liberalerna och Nationella Koalitionen, har styrt Australien sedan 2013.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies