ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Attackerade norska rederiet rusar på Oslobörsen

  • Foto: Edoardo Nicolino

Den norska shippingmagnaten John Fredriksens rederi Frontline rusade upp mot 11 procent på Oslobörsen efter morgonens nyhet att ett av rederiets fartyg attackerats i Omanbukten.

Orsaken bakom rusningen är rätt och slätt spekulationer om att tankfartygsavgifter kan komma att rusa efter de nya attackerna. Det kan vara bra för bolag som Frontline, säger Eirik Haavaldsen, analytiker på Pareto Securities, till TDN Direkt.

”Verksamheten kommer sakta ned, krisriskpremien kommer att öka kraftigt, allt måste styras och följas av marinfartyg vilket saktar ned den effektiva tankflottan, vilket kan vara en fördel. Man spekulerar rätt och slätt i att det kan ge högre tankfartygsavgifter”, sade analytikern.

Talespersoner för Frontline bekräftade under morgonen uppgifter om att ett av bolagets fartyg attackerats, och meddelade vidare att samtliga 23 besättningsmedlemmar förts i säkerhet av ett närliggande fartyg som kommit till undsättning, rapporterar E24.

Oljepriset stiger också kraftigt på torsdagsmorgonen efter uppgifterna att flera fartyg, däribland Frontlines tanker Front Altair på 111.000 dödviktston, har attackerats. Brentoljan steg som mest över 4,5 procent och är i skrivande stund 10.30 upp med 2,9 procent.

DNB:s oljeanalytiker Ole André Martinsen säger till E24 att det enkom är attackerna som driver oljepriset på torsdagen när marknaden påmints om de geopolitiska riskerna.

”Sedan Trump slopat undantagen (för export av iransk olja, reds anm) har vi sett en betydande eskalering i form av retorik och händelser i Mellanöstern, och detta bara förstärker bilden av en anspänningsnivå som är obehagligt hög”, säger han.

S&P Europe energiindex klättrar med 0,4 procent strax innan klockan 11 på tisdagen. På Stockholmsbörsen stiger oljebolagen. Lundin Petroleum är upp med 0,3 procent och Enquest stiger 2,4 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies