ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sparekonomen: All time high är ingen säljsignal

  • Foto: Press/Di

Starka rapporter har drivit upp amerikanska aktier till all time high-nivåer, men gynnsamma förutsättningar ger utrymme för ytterligare tillväxt, skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i sitt veckobrev. 

Hittills har runt hälften av de amerikanska bolagen lämnat rapporter för sina första kvartal och hela 77 procent av dessa har slagit estimaten. Reuters har räknat ut att den genomsnittliga vinsttillväxten i de amerikanska bolagen så här långt i rapportsäsongen uppgår till 6 procent. Det kan jämföras med den förväntade negativa tillväxten på minus 4 procent, för rapportbolagen i sin helhet.

De överraskande höga vinstnivåerna har drivit på börserna upp till all time high-nivåer, men det finns ändå utrymme för mer uppgångar, menar Maria Landeborn.

”Trots att en del makrostatistik fortsatt att överraska negativt så ser vi fortfarande att de viktigaste drivkrafterna för ekonomisk tillväxt finns på plats. Centralbankerna är tålmodiga och stöttande, och ett handelsavtal mellan USA och Kina är närmare än tidigare”, skriver hon.

Samtidigt har volatiliteten hållit sig på historiskt låga nivåer. Även om investerarna måste ställa in sig på högre risk för större börssvängningar framöver säger det faktum att aktier aldrig stått högre ingenting om huruvida de är dyra eller billiga. Det säger heller ingenting om den framtida potentialen, konstaterar Landeborn.

”Även om vägen framåt inte blir rak, så förväntar vi oss att börsen står högre om tolv månader. Den senaste tidens stabilisering i Kina kommer så småningom att spilla över på Europa, och den amerikanska ekonomin är fortfarande i god form. Vi behåller därför en övervikt i aktier med fokus på Europa och Asien. Det finns fortfarande potential i industribolagen där både värderingar och tillväxt är gynnsamma. Även IT-sektorn är intressant då vinsttillväxten är god, och andelen kvalitetsbolag i sektorn är hög.”

Intressanta händelser att hålla ögonen på senare i veckan blir Feds räntebesked och ISM:s rapport på industri-PMI, bägge på onsdag, flaggar hon för.

”Vi förväntar oss oförändrad styrränta och att industri-PMI kommer in på 55 (55,3 förra månaden) och fortsätter försvagas något innan det stabiliseras.

Redan natten till tisdag rapporteras dessutom kinesiska PMI-data för såväl tillverkningsindustri som tjänstesektor för april.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer