1515
Annons

Återhämtning på Wall Street – oljesektorn lyfte efter Buffett-köp

Foto:Nicole Pereira

New York-börserna stängde kring dagshögsta på onsdagen efter en stadig återhämtning från tidigare minushandel. Bland vinnarna fanns Chevron som Warren Buffetts investeringsbolag Berkshire Hathaway köpt aktier i och det smittade även av sig på övriga oljesektorn. På kryptovalutamarknaden fortsatte bitcoin upp till nya rekordnivåer. 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

LME uppges överväga blockering av ryska metaller

London Metal Exchange, LME, har inlett en process för att blockera ryska leveranser av basmetaller. Det rapporterar Bloomberg.

En blockad skulle få betydande konsekvenser för de globala metallmarknaderna, då Ryssland är en stor producent av aluminium, nickel och koppar. 

Rädslan över att sanktioner mot Ryssland skulle påverka landets nickelexport bidrog till att nickelpriset rusade flera tusen procent på LME i mars.

Basmetallerna aluminium och nickel steg i samband med att nyheten publicerades. Strax innan klockan 15.30 på torsdagen var aluminiumpriset upp 3,5 procent till 2.209 dollar per ton medan zinkpriset var upp nära 2 procent. Även nickelpriset var upp tydligt på LME, rapporterar Bloomberg. 

”Diskussionerna rör möjligheterna att förbjuda nya leveranser”, säger en källa till Reuters och tillade att ett försöka att förbjuda rysk metall som redan nått LME:s lager ”skulle vara galenskap”.

En annan källa menar att LME inte kan förbjuda rysk metall utan skulle behöva införa sanktioner mot de ryska metallproducenterna. 

På Stockholmsbörsen lyfte gruvtrion Boliden, Lundin Mining och Filo Mining med 0,2-1,9 procent.  

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera