ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Återhållsamma bostadsutvecklare sänkte antalet säljstartade lägenheter i Stockholm

Antalet säljstartade bostäder minskade med 64 procent i Stockholm under det tredje kvartalet i takt med att bostadsutvecklarna håller igen. Det visar en sammanställning från fastighetsmäklaren Svensk Nyproduktion.

Antalet säljstartade bostäder i Stockholms län har minskat med 64 procent under det tredje kvartalet i år jämfört med det tredje kvartalet 2017. Det visar en sammanställning av säljstartade bostäder från Svensk Nyproduktion som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det har säljstartat betydligt färre bostäder under det tredje kvartalet i år än under samma period 2017 och 2016. Bostadsutvecklarna verkar generellt vara mer återhållsamma och försiktiga när det kommer till att lansera nya projekt på en marknad som har ett fortsatt högt utbud", säger Jesper Höök, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det tredje kvartalet i år har det säljstartats 869 bostäder i Stockholms län, vilket kan jämföras med 2.437 bostäder under samma period i fjol. Antalet säljstartade bostäder har därmed minskat med 64 procent.

Enligt Svensk Nyproduktion kan säljstartade bostäder ses som en indikator på vad som sedan kommer att byggstartas om 1-2 år.

Samtidigt visar sammanställningen att priserna för säljstartad nyproduktion i Stockholms län har haft en nedåtgående trend sedan början av 2017, men på senare tid har priserna stabiliserats.

Jesper Höök säger att det verkar som om bostadsutvecklarna nu har hittat en prisnivå som är i linje med bostadsköparnas betalningsförmåga.

"Vi är allra först med att göra en sammanställning över prisutvecklingen på säljstartade nyproducerade bostäder i Stockholms län. Vi kan se att priserna haft en nedåtgående trend sedan början av 2017, men den har brutits de senaste månaderna och priserna har stabiliserats. Enligt oss beror det på att bostadsutvecklarna nu har hittat en prisnivå som ligger i linje med betalningsförmågan på marknaden", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Snittpriset för säljstartad nyproduktion i Stockholms län var uppåt 65.000 kronor per kvadratmeter i början av 2017 för att sedan ha sänkts och nu sedan i våras planat ut på drygt 50.000 kronor per kvadratmeter.

Jesper Höök säger att en av de främsta förklaringarna till att priserna justerats ned är att ett högt utbud av nyproduktion ställt krav på konkurrensmässiga priser, både gentemot andra nyproduktionsprojekt men även mot andrahandsmarknaden. 

"Bostadsutvecklare har generellt varit något mer återhållsamma i sina prissättningar sedan slutet av förra året. Vi ser också att det har gett resultat eftersom bostäderna i nya projekt som haft marknadsmässiga priser vid säljstart säljer i en bättre takt än tidigare", säger han.

Nyproduktionsindex mäts med tre månaders glidande medelvärde för att minska exempelvis geografiska sammansättningseffekter.

Svensk Nyproduktion är en del av fasighetsmäklaren Svenska Mäklarhuset och fokuserar på just nyproducerade bostäder.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies