ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Astra Zeneca-läkemedel för dyrt enligt brittisk myndighet

Astra Zenecas läkemedel Lynparza är för dyrt för behandling mot äggstockscancer, enligt brittiska myndigheten NICE som bevakar samhällets läkemedelskostnader.

Lynparza omsatte 438 miljoner dollar i Astras tredje kvartal.

På fredagen fattade NICE ett preliminärt beslut med den innebörden. Man uppger inte hur mycket läkemedlet skulle kosta, men myndighetens preliminära Lynparza-beslut kan ställas mot att man tillämpar en övre gräns på 30.000 pund (motsvarande drygt 350.000 kronor) för ett års livskvalitet.

Preparatet hämmar cancertillväxt men priset ligger "väsentligt över det intervall som normalt anses som kostnadseffektivt", skriver myndigheten i ett uttalande, enligt Bloomberg.

NICE preliminära bedömning gäller även användning mot äggledar- och bukhinnecancer.

Enligt en talesperson för Astra Zeneca bör Lynparza riktas mot patienter som är i slutet av livet, vilket skulle höja godkännandenivån till 50.000 pund.

"Denna frustrerande försening kommer att hindra cirka 450 kvinnor varje år från att få tillgång till en gynnsam behandling", säger Paul Workman, vd för Institute for Cancer Research i London, i en kommentar till nyheten. 

"Beslutet understryker hur nuvarande system för utvärdering av läkemedelspriser behöver reformeras", säger han också enligt Bloomberg.

Lynparza är godkänt för användning mot äggstockscancer i EU, Kina och Japan samt har särläkemedelsstatus som läkemedel mot bukspottskörtelcancer i USA, och genererade intäkter för Astra Zeneca på 438 miljoner dollar i det tredje kvartalet. Det speglar en tillväxt på 122 procent, enligt delårsrapporten.

Astraaktien är vid 14.30-tiden upp med 1,1 procent på Londonbörsen och med 1,3 procent i Stockholm.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies