1515
Annons

Astra Zeneca inleder samarbete om coronavaccin

Foto:Claudio Bresciani/TT

Astra Zeneca och Oxforduniversitetet inleder ett forskningssamarbete kring ett potentiellt vaccin mot corona. 

Kraftig återhämtning på börsen – stängde på plus

Stockholmsbörsen stod för en spektakulär vändning på måndagen och stängde på plus trots morgonens branta nedgångar.

H&M och Sinch hörde till vinnarna medan banksektorn föll tillbaka.

Måndagen såg ut att bli en ny, blytung börsdag och vid 11-tiden var breda index ned med som mest 2,8 procent. Men sedan återfick marknaden förtroendet och kurvorna började peka uppåt. Under eftermiddagen var börsen plötsligt på plus och till slut stängde OMXSPI på plus 0,6 procent medan OMXS30 också steg 0,6 procent.

Under dagen har långräntorna fallit tillbaka kraftigt efter signaler om att tillverkningsindustrin kyls av vilket ökar sannolikheten för en recession. Det får samtidigt marknaden att tro på mindre aggressiva räntehöjningar från centralbankerna, vilket hade gillats av investerarna.

Bland de mest omsatta bolagen återfanns modebolaget H&M i börstoppen på måndagen med en uppgång på 3,9 procent trots ytterligare riktkurssänkningar. Molnkommunikationsbolaget Sinch lyfte 3,6 procent.

Bankerna gick mot strömmen. I helgen kom rapporter om att den schweiziska storbanken Credit Suisse kontaktat storkunder och investerare i ett försök att försäkra dem om bankens stabila finanser. I Stockholm backade Swedbank 1,4 procent medan Nordea, SEB och Handelsbanken bjöd på något mindre nedgångar.

Verkstadsjätten ABB handlades i dag utan rätt till avknoppningen Accelleron och backade med 7,9 procent.

Lundinsfärens Orrön Energy, inriktat på förnybara energislag, rusade 12 procent utan kända bolagsspecifika nyheter. Det var femte dagen i rad som aktien steg. Den 28 september rapporterades det att vd:n Daniel Fitzgerald köpt aktier i bolaget för 1,2 miljoner kronor. Han ägde inga aktier sedan tidigare.

Läkemedelsbolaget Oncopeptides har inlett kommersialiseringen av Pepaxti i Tyskland som därmed blir det första landet i Europa där läkemedlet lanseras, vilket fick aktien att stiga 7,9 procent.

Flygbolaget SAS rasade 13 procent i vad som framstår som en reaktion på fredagens besked om att den förväntade kapitalanskaffningen på minst 9,5 miljarder kronor – samt konverteringen av skulder på 20 miljarder kronor – väntas resultera i en utspädning av SAS nuvarande aktieägare som är ”väsentligt större” än 95 procent.

Nummerupplysningstjänsten Truecaller föll tillbaka ytterligare 9,6 procent. Bolaget svarade under morgonen på blankarfirman Viceroys attack. Carnegies analytiker Predrag Savinovic menar å sin sida att bolagets försvar var bra men att ”det här är bara början”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera