1515
Annons

Astra Zeneca har tecknat avtal om att köpa från Allergan

Foto:Paul Thomas

Astra Zeneca har tecknat avtal om att köpa brazikumab från Allergan.

Analytiker: Högre löneglidning en inflationsrisk

Löneökningarna i Sverige har stigit till 3 procent, drivet av att löneökningarna utöver avtal, löneglidningen, växlat upp. Detta innebär risker för inflationen framöver, enligt analytiker.

”Vi har en fortsatt hög löneglidning i förhållande till hur det sett ut i de senaste årtiondenas låginflationsmiljö. Det understryker att det finns risker för någon form av löne-prisspiral, även om vi inte är där ännu. Om parterna i avtalsrörelsen 2023 träffar ett välavvägt avtal kan de också stoppa det från att bli verklighet”, säger Handelsbankens prognoschef Johan Löf till Nyhetsbyrån Direkt.

De totala löneökningarna var 3,0 procent i juli, enligt Medlingsinstitutet, samma som månaden före. De centrala avtalen gav 1,9 procent i juli, vilket innebär att löneglidningen var 1,1 procent. Löneglidningen har växlat upp och parkerat sig kring 1 procent på sistone och man får gå tillbaka till 2004 för att hitta en period där löneglidningen mer än under någon enstaka månad varit 1 procent. 

”Uppenbarligen har det hänt något med löneglidningen”, konstaterar Johan Löf. 

Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector skriver i en kommentar att Medlingsinstitutet återigen reviderat upp löneökningarna tidigare månader, ett tecken på ett ökat lönetryck i år. Dessutom har alltså löneglidningen ökat.

”Inflationen är i fokus för Riksbanken, men den fortsatt starka arbetsmarknaden i kombination med högre löneglidning ökar oron för att den nuvarande höga inflationen kan bita sig fast”, skriver hon.

Nordea räknar med att den stora avtalsrörelsen i början av 2023 resulterar i löneavtal på 3,5 procent, vilket skulle vara högre än på många år men ändå i ett intervall som Riksbanken skulle kunna vara bekväm med.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera