ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Astra Zeneca gör nyemission på 32 miljarder – nobbas av Investor

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har tecknat ett samarbetsavtal med japanska Daiichi Sankyo om att utveckla cancerpreparatet trastuzumab deruxtecan. Totalt ska Astra Zeneca betala upp till 64 miljarder kronor till det japanska bolaget varav 12,5 miljarder direkt. Aktien backar med 4,7 procent i fredagens inledande handel. 

Natten till fredagen meddelade Astra Zeneca att bolaget ingått ett samarbets- och utvecklingsavtal med Daiichi Sankyo. Astra Zeneca kommer betala det japanska bolaget 1,35 miljarder dollar direkt för att vara med att utveckla och kommersialisera cancerpreparatet trastuzumab deruxtecan. 

Vidare kan läkemedelsbjässen komma att betala upp till 5,6 miljarder dollar i olika milstolpsbetalningar. Enligt Bloomberg är det här Astra Zenecas största affär på drygt ett decennium. 

”Vi tror att trastuzumab deruxtecan kan bli en transformativ ny medicin för behandling av HER2-positiv bröst- och magsäckscancer”, säger Pascal Soriot, vd för Astra Zeneca, i ett pressmeddelande. 

För att finansiera affären planerar Astra Zeneca att ta in 3,5 miljarder dollar, motsvarande 32 miljarder kronor, i en riktad nyemission mot befintliga och nya institutionella investerare. Pengarna ska även användas till att vissa skulder. 

Astra Zeneca upprepar även sin guidning gällande vinst per aktie, core, för 2019. Affären väntas även bidra till bolagets vinst per aktie från 2020 samt ”signifikant” från och med 2023. 

Daiichi Sankyo rusar med 15,9 procent på Tokyobörsen. 

Investmentbolaget Investor äger 4,1 procent av aktierna i Astra Zeneca. 

”Vi på Investor är positiva till det annonserade samarbetet mellan AstraZeneca och Daiichi. Att växa och utveckla inom onkologi är helt i enlighet med AstraZenecas strategi. Vi har valt att inte delta i nyemissionen”, skriver Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationschef på Investor, i ett mejl till Di. 

Astra Zeneca backar med omkring 4,7 procent i fredagens inledande handel. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer