ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Arkitektsmocka mot Assa Abloy – svagaste siffran på flera år

  • Foto: Evelina Carborn

AIA:s index som mäter faktureringsnivån hos amerikanska arkitekter föll tillbaka påtagligt under augusti. Statistiken är en viktig amerikansk barometer för verkstadsjätten Assa Abloy. 

Indexet uppgick till 47,2 i augusti, att jämföra med 50,1 i juli, enligt ett pressmeddelande. Siffror under 50 indikerar en minskning i faktureringen.

Indexet över nya designkontrakt minskade till 47,9 i augusti, vilket enligt AIA är ett sällsynt tapp för denna indikator. AIA:s delindex som visar förfrågningar på nya projekt var 54,5 i augusti, mot 54,9 föregående månad. Indexet för institutionellt byggande ökade dock till 50,6, från 49,8 i juli. Institutionellt byggande avser sådant som skolor, sjukhus och motsvarande. Det är den viktigaste kundkategorin för Assa Abloys Americas-division, enligt nyhetsbyrån Finwire.

”Den betydande nedgången i både designkontrakt och ny projektaktivitet, i spåren av sex månader av svag tillväxt i faktureringarna, tyder på att design-tillväxten som började i mitten av 2012 börjar möta motvind”, uppger AIA:s chefsekonom Kermit Baker.

Indexet ger en föraning om vilka bygginvesteringar som kommer att ske, vilket i sin tur kan ge en fingervisning om Assa Abloys framtida volymer, skriver Nyhetsbyrån Direkt. En tumregel när det gäller ledtiden är att det vanligtvis tar tolv månader från det att arkitekterna gjort sitt jobb och fakturerat tills det syns i Assa Abloys försäljningssiffror, tillägger nyhetsbyrån.

På onsdagen rapporterade Di om Nordeas negativa syn på Assa Abloy och att verkstadsjätten ifrågasätts av allt fler analytiker. Aktien handlas ner 0,1 procent på torsdagseftermiddagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer