1515
Annons

Arctic Minerals avser förvärva guldprojekt i Norge

Foto:Jens Meyer

First North-listade Arctic Minerals ingår en icke bindande avsiktsförklaring om förvärv av guldprojektet Katterat, Norge, med en överenskommen köpeskilling om nästan 2 miljoner norska kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Innehåll från Phoenix ContactAnnons

De gör visionen om det hållbara elektriska samhället till verklighet

Hur ska samhället, företagen och privatpersoner lyckas ställa om till ett hållbart samhälle där förnybar elektrisk energi är tillgängligt överallt i nästan obegränsade mängder och utan negativa konsekvenser för miljön? Det är den stora utmaning som företaget Phoenix Contact bygger ett av sina koncept på.

Phoenix Contact tillhandahåller produkter, lösningar och tjänster för elektrifiering, anslutning och automatisering inom sektorerna energi, industri, infrastruktur och mobilitet. Att kunna täcka hela världens energibehov på ett ekonomiskt hållbart sätt, med förnybara energikällor och med hjälp av tekniska lösningar – det är den stora samhällsutmaning hela verksamheten fokuserar på.

Vi har samlat koncernens alla produkter och tjänster i konceptet ”All Electric Society”. Konkret handlar det om att modernisera och utveckla elenergibranschen. Ska vi klara den ökande användning-en av el måste vi bygga ut våra energikällor samtidigt som vi med hjälp av nya produkter och lö-sningar hanterar energiförbrukningen på ett bättre sätt, berättar Susanne Dahl, Phoenix Contacts vd.

Optimal styrning av energisystem

I dagens samhälle finns det gott om system för att generera elektricitet men dessa måste kopplas ihop och kunna ”prata med varandra”, menar Nils Eriksson, Product Manager Industry Management & Automation.

Det är viktigt om vi ska kunna balansera tillgången på energi bättre – och kunna lagra elenergin så att den finns tillgänglig när vi behöver dem. Vi erbjuder till exempel lösningar och produkter inom bland anslutningsteknik som kan appliceras på allt från solcellspaneler till områden där signal, data och kraft behövs, berättar Håkan Öbrink, Teamleader and Product Manager Industrial Field Connectivity.

Ett annat exempel på vad man gör handlar om området ”sektorkoppling”. Där ser man generering, distribution, lagring och förbrukning av energi som ett helhetssystem. 

Dessutom utväxlar enskilda sektorer energi mellan varandra så att den står till förfogande i rätt form där den behövs. Genom att registrera och utvärdera data om energiförbrukning och generering styrs energiflödet optimalt, fortsätter Håkan Öbrink.

Phoenix Contact har även tagit fram ett styrsystem som är ”open source” vilket gör att användaren kan applicera ”egen” mjukvara i systemet. Öppen styrteknik gör automationslösningar framtidssäkra. För omfattande automation av sektorerna måste styrtekniken växa samman över gränserna för enstaka användningsområden. Öppen styrteknik som Ecosystem PLCnext Technology gör detta möjligt – oberoende av maskinvara och programmeringsspråk.

Lever som man lär

Man utvecklar också lösningar för hur framtidens elektrifierade båtar och skepp.

Det handlar till exempel om kommunikation från batterisystemen så att man på ett bättre sätt ska kunna styra hur man laddar båtarna, planerar rutten, hastighet och så vidare, säger Nils Eriksson.

På Phoenix Contact lever man som man lär. Det svenska dotterbolagets verksamhet är redan koldiox-idneutral. Vid årsskiftet ska det målet vara nått i hela den europeiska verksamheten och under nästa år kommer alla Phoenix Contacts kontor och fabriker i hela världen att vara koldioxidneutrala.

Om Phoenix Contac:

Med ledande anslutnings- och automationsteknik skapar Phoenix Contact tillsammans med kunder och partners lösningar för morgondagens värld. Var än den behövs – i infrastrukturen, e-mobility, för rent vatten, förnyelsebar energi och intelligenta eldistributionsnät eller för energieffektiv maskin- och anläggningsbyggnad. 

Läs mer på www.phoenixcontact.se 

 

Mer från Phoenix Contact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Contact och ej en artikel av Dagens industri

Stockholmsbörsen öppnar uppåt – Storskogen stiger

Stockholmsbörsen inledde torsdagen med stigande index. Atlas Copco stiger med Dometic backar. 

Efter ett par minuters handel var Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index upp 0,7 procent medan storbolagsindexet OMXS30 stiger 0,7 procent. 

Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för verkstadsbolaget Atlas Copco från köp till behåll. Riktkursen skruvas samtidigt ned från 140 till 120 kronor. A-aktien stiger 1,3 procent i torsdagens inledande handel. 

Bolagsgruppen Storskogen har köpt företaget Cutrin Norge som för räkenskapsåret 2021 hade en omsättning på 192 miljoner och ett ebita-resultat om 27 miljoner norska kronor. Det uppköpta företaget uppges distribuera professionella hårvårdsprodukter och är en exklusiv norsk distributör av varumärken som Cutrin, Moroccanoil, REF, Paul Mitchell och Special 1. Aktien stiger 2,8 procent. 

Scandinavian Biogas Fuels genomför en riktad nyemission på 326 miljoner kronor. Teckningskursen landade på 25 kronor per aktie vilket motsvarar en premie på drygt 60 procent jämfört med onsdagens stängningskurs på 15,44 kronor. I samband med den riktade emissionen kommer storägaren Trønderenergis/Aneos ägande överstiga 30 procent och bolaget avser därmed att lägga ett budpliktsbud på 15,45 kronor. Aktien rusar 37 procent i den inledande handeln. 

Sportboksleverantören Kambi meddelade på onsdagskvällen att bolaget har avtalat med Penn Entertainment avseende överföring av online-sportboken till Penns egna plattform. Kambi kommer få en engångsbetalning på 12,5 miljoner dollar samt 15 miljoner dollar för överföringstjänster. Aktien backar 0,3 procent i den inledande handeln. 

Handelsbanken har enligt Nyhetsbyrån Direkt sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för Dometic från köp till sälj. Aktien tappar omkring 3 procent i den inledande handeln. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera