ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Arbetslösheten fortsätter sjunka – men varslen ökar

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknaden är fortsatt stark, men det finns några små signaler om att toppen kan vara passerad, visar Arbetsförmedlingens månadssiffror.

Arbetslösheten sjunker fortsatt, från 7,4 procent i februari i fjol till 6,9 procent samma månad i år. I antal människor är det cirka 17 000 färre.

Mest sjunker arbetslösheten för utrikesfödda män, från 21,0 till 18,5 procent på ett år. Med skillnaderna är fortsatt stora. Bland inrikes födda ligger arbetslösheten nu på låga 3,7 procent.

Men trots den positiva arbetsmarknaden pekar vissa signaler på att det roligaste kan vara över för den här gången. Färre får jobb samtidigt som fler har anmält sig som arbetslösa hos förmedlingarna.

”Men det är för tidigt att säga, det är fortsatt en stark arbetsmarknad”, säger AF:s analyschef Annika Sundén som dock flaggar för myndighetens tidigare prognos som pekar på en viss avmattning senare i år.

Dessutom ökade antalet varsel om uppsägningar kraftigt, närmare 6.000 fler än samma månad i fjol, vilket visserligen till stora delar förklaras av Arbetsförmedlingen egna jättevarsel på 4.500 tjänster.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies