ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Arbetsgivare i industrin ser risker med svag krona

Den svaga kronan lyfter lönsamheten i bland annat basindustrin, men den ger inte samma skjuts till exporten som tidigare. Ett problem är att en svag krona minskar omvandlingstrycket i svensk industri och gör att man inte håller igen på kostnaderna. 

Det sade företrädare för arbetsgivarna i industrin vid ett seminarium arrangerat av Industriarbetsgivarna, IKEM och Livsmedelsföretagen på måndagen. 

"För basindustrin är det på kort sikt väldigt positivt för lönsamheten. Problemet är att det också skapar risker. Vi måste ha en kostnadssituation som är långsiktigt hållbar och risken med en svag växelkurs är att kostnaderna stiger för mycket och att man inte får ett omvandlingstryck i företagen", sade Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten. 

Hon sade att arbetskraftskostnaderna i Sverige har ökat mer än i många andra länder på senare år och att "vi har klarat oss för att kronan har försvagats". Hon tillade att en utmaning inför kommande avtalsrörelse 2020 nu blir att få till en långsiktigt hållbar kostnadsutveckling. 

Carl Eckerdal, chefekonom för IKEM och Livsmedelsföretagen, sade att det är en "lite förlegad syn" att sätta likhetstecken mellan en svag krona och en framgångsrik exportsektor. 

"Det tar inte hänsyn till de globala värdekedjorna. det är inte svart eller vitt längre", sade han och påpekade att många av hans medlemsföretag snarare vill se en stark krona.

Han menade också att det är problematiskt att kronan försvagats som den gjort på sistone. 

"Vad gör det för den svenska självbilden när vi har en valuta som ingen vill ta i? Långsiktigt har vi inte heller kniven mot strupen", sade han.

Tidigare finansminister Anders Borg sade att kronförsvagningen kan vara en reaktion på att det sker en avmattning i Sverige. 

"Är man orolig för världen och ser våra höga skulder och råvaruberoende kanske det finns skäl att vara lite försiktig", sade han.

Han sade också att signalerna från svenska företag är att de nu förbereder sig för lite sämre tider. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer