ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Appleaktien upp på ny rekordnivå efter slopad decembertull

  • Foto: Mark Lennihan

Apple handlades på all time-high nivå på fredagen efter att det tidigare under dagen stått klart att USA-tullarna mot Kina som skulle införts på söndag ställs in. Med tullarna hade Apple-produkter blivit 15 procent dyrare – ett hårt slag mitt i julhandeln, skriver Bloomberg.

Aktien steg 1,4 procent.

De nya tullarna som skulle införts 15 december hade inneburit att en Iphone exempelvis hade blivit 150 dollar, motsvarande 1.410 kronor, dyrare enligt Dan Ives, analytiker på Wedbush Securities. Apple är i sin leverantörskedja starkt beroende av kinesiska underleverantörer och tillverkare. 

”Trump lämnade en tidig julklapp till Apple. Om de nya tullarna hade införts skulle det ha blivit ett hårt slag för spelare som Apple och kunde ha gett grus i maskineriet i leverantörskedjan och efterfrågan i julhandeln”, skriver han i en kommentar.

Om Apple hade tvingats acceptera tullarna och inte kunnat priskompensera hade det dragit ner Apples vinst per aktie med 4 procent nästa år. Hade Apple höjt priserna kunde detta resulterat i en efterfrågeminskning på mellan 6 och 8 procent 2020, menar Dan Ives.

Redan i dagläget betalar Apple tullar för en rad produkter som Apple Watch, Airpods, Imac och Homepod-högtalaren.

Enligt obekräftade uppgifter innehåller fas ett-avtalet mellan USA och Kina en tillbakarullning av införda tullar, men i vilken takt och omfattning har ingen av parterna velat berätta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer