ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Apple satsar 58 miljarder för att vinna tv-kriget mot Disney

  • Apples vd Tim Cook tillsammans med tv-stjärnan Oprah Winfrey i samband med presentationen av Apples nya tv-tjänst. Foto: Tony Avelar/AP

Amerikanska Apple har vikt totalt 6 miljarder dollar för att producera eget film- och serieinnehåll som ska konkurrera med branschtungviktare som Netflix, HBO och Disney inför lanseringen av den egna streamingtjänsten om två månader. Det rapporterar brittiska Financial Times.

Film- och seriemiljarderna har bland annat tillägnats rekrytering av etablerade skådespelarnamn som Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carell, rapporterar Financial Times med hänvisning till källor.

Stjärnorna är del av ensemblen i satsningen ”The Morning Show”, en serie med högre avsnittsbudget än HBO-succén Game of Thrones, vars sista säsong kostade omkring 15 miljoner dollar per avsnitt.

Den nya tjänsten ska lanseras inom de kommande två månaderna för att förekomma Disneys satsning, Disney+, som lanseras den 12 november, enligt Financial Times källor.

Budgeten på över 6 miljarder dollar, motsvarande 58,2 miljarder kronor, en rejäl ökning från den miljard som inledningsvis avsattes åt originalinnehåll under det första året. Satsningen leds av Jamie Erlicht och Zack Van Amburg som rekryterades från Sony Pictures Television 2017.

Netflix budget för egenproducerade serier och filmer beräknas uppgå till omkring 15 miljarder dollar, skriver Financial Times.

I mars i år presenterade Apple flera andra kända namn som ska vara del av tv-satsningen, bland annat talk show-värden Oprah Winfrey och filmregissören Steven Spielberg.

Apples underhållningssatsning görs som ett led i en strategiförändring. Teknologibolaget siktar på att bli mindre beroende av kassakor som Iphone och Macbook genom ökad försäljning inom användarnas servicetjänster och mediekonsumtion, som enligt planen ska omsätta 50 miljarder dollar 2020.

Läs mer: Analytiker: Disney kommer vinna tv-kriget

Läs mer: Imperiet slår tillbaka – Netflix utmanas i streamingkriget 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer