Annons

Ännu en styrelsetopp köper fler aktier i Telia

Ingrid Bonde har köpt 10.000 aktier i Telia, där hon är tillträdande vice ordförande i styrelsen. Det framgår av Finansinspektionens insynsrapportering.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PlanaAnnons

Rekonstruktionsexperten: ”Företagsrekonstruktion kan ge bolag med andnöd en paus från Coronakrisen”

Christer Backman, Rekonstruktör och vd för Plana .
Christer Backman, Rekonstruktör och vd för Plana .

Coronakrisen smittar av sig på hela samhället, äldre och sjuka drabbas, sjukvården pressas, ekonomin har tvärnitat och därmed kämpar näringslivet för att rädda företag och jobb. Diagnosen för det svenska näringslivet ser oroväckande ut. Regeringens krispaket kan inte rädda alla bolag och mest hotade är kanske små och medelstora företag, utan strukturellt ägande i ryggen, trots att de i grunden har en sund underliggande verksamhet.

Under mars har sammantaget 36 800 personer som varslats. Det är en ökning med över 1 000 procent jämfört med samma månad i fjol (3 292). Många bedömare är ense om att ett stort antal små och medelstora företag riskerar att helt slås ut, och än värre: att många entreprenörers privatekonomi också riskerar att slås i spillror på grund av det personliga ansvar som inträder när man förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet, eller för den delen har skatteskulder som inte betalas.

Men det måste inte gå så illa för det finns sätt bortom regeringens krispaket att ta sig igenom krisen. Ett sätt att skapa en uthållighet och rida ut stormen är att ansöka om rekonstruktion.

En rekonstruktion innebär att bolaget tar time out och får möjlighet att reda upp sin situation. Rekonstruktion innebär att skulderna fryses och att inga utbetalningar till fordringsägare får ske av skulder som uppstått innan rekonstruktionen. Tillsammans med rekonstruktören går bolaget igenom de möjligheter och tar fram en stabil plan för att få fart på verksamheten. Den juridiska delen av rekonstruktionen är viktig, men det är minst lika viktigt att få ordning på ekonomistyrningen och verksamheten i stort.

Men det gäller att ansöka i tid. Alltför många ansöker om företagsrekonstruktion alldeles för sent, när alla andra alternativ är uttömda. I rådande läge kan det därför finnas skäl för dig som äger eller leder bolag att redan nu läsa på mer om rekonstruktionslagstiftningen och om den kan hjälpa dig ut ur den här svåra situationen.

Eftersom kunskapsläget kring företagsrekonstruktion är lågt i Sverige så uppmanar jag alla entreprenörer, företagsledare och styrelser som just nu går igenom sin värsta kris att studera alternativet rekonstruktion, innan ni drar i konkurssnöret. Så kan livet räddas för många företag och jobb.

Har ditt bolag betalningssvårigheter och regeringens åtgärdspaket inte räcker? Här är tre frågor du kan ställa dig för att ta reda på om rekonstruktion kan vara rätt medicin för ditt bolag att klara Coronakrisen:

* Finns det en i grunden sund underliggande affär i verksamheten som genererar ett överskott?

* Skulle den akuta situationen avhjälpas genom att frysa gamla skulder och slippa använda bolagets pengar till löner de närmaste månaderna?

* Finns det engagerade medarbetare, kunder och partners som vill se bolaget leva vidare även framåt?

Är svaret ja på dessa frågor, överväg lagen om företagsrekonstruktion innan du ansöker om konkurs.

Christer Backman

Rekonstruktör och vd Plana

Om Plana

Plana är ett bolag med över 10 års erfarenhet av turnarounds, obestånd och rekonstruktioner. Bolaget hanterar just nu företagsrekonstruktioner för exempelvis Whyred och Make Up Store och har juridiska experter inom obeståndsrätt, sakrätt, aktiebolagsrätt, arbetsrätt och skatterätt.

Läs mer på www.plana.se

Mer från Plana

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Plana och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?