ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ann Linde efterlyser mer samarbete för bilindustrin i EU och USA

Svensk fordonsindustri skulle kunna spara enorma belopp om EU och USA kan samarbeta kring regleringar av säkerhetstester och liknande. Det sade handelsminister Ann Linde till journalister på väg in till mötet för EU:s handelsministrar på fredagen.

På onsdag träffar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Washington för att tala om regleringssamarbete.

"För bilindustrin, som är ett av Sveriges huvudintressen när det gäller export till USA, skulle det betyda kanske 100-tals miljoner, kanske miljarder, om man kan komma överens om var i bilen säkerhetsbältet sitter fast, och sådana väldigt konkreta saker", sade Ann Linde.

Det gäller inte bara personbilar utan även bildelar, lättare motorfordon och lastbilar, sade hon.

Andra branscher där EU och USA diskuterar samarbete kring reglering är läkemedel, medicinsk utrustning, kemikalier och kosmetika. Dessa områden är också viktiga för Sverige, men inte lika viktiga som fordonsindustrin.

Sverige och Tyskland är de EU-länder där fordonsindustrin är viktigast. Därför har de två tillsammans tryckt på kraftigt för att EU aldrig ska acceptera att USA inför importtullar på europeiska personbilar, sade hon.

I Sverige hotas 4.000 jobb, varav 3.000 i västra Sverige, om USA inför biltullar, sade Ann Linde och stödde sig på en utredning som presenterades i augusti. 

Handelsministern oroades av att USA:s reviderade frihandelsavtal med Mexiko och Kanada, USMCA, öppnar för biltullar mot EU.

"Vår analys av nya Nafta, USMCA, är att det tyvärr lämnar möjligheten öppen för att USA inför biltullar av säkerhetsskäl", sade hon.

USA har dock lovat att inte införa några nya tullar mot EU så länge handelsförhandlingarna pågår.

"Så det gäller att hålla grytan kokande", sade Ann Linde.

Förhandlingarna om industrivaror mellan EU och USA har ännu inte kommit igång. Sverige skulle hellre vilja ha ett bredare avtal än det som nu förutses. Men även ett begränsat avtal skulle vara bra för svensk export, sade Ann Linde.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies