ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Swedbanks chefsekonom Anna Breman ny vice riksbankschef

  • Riksbanksfullmäktige beslutade på fredagen att utse Anna Breman till ny direktionsledamot i Riksbanken. Foto: Jack Mikrut/TT

Riksbanksfullmäktige beslutade på fredagen att utse Anna Breman till ny direktionsledamot i Riksbanken. Hon kommer närmast från rollen som chefekonom och chef för makroanalys på Swedbank. Det framgår av ett pressmeddelande.

En presskonferens kommer i dag att hållas klockan 10.30 på Riksbanken, Di TV sänder live.

Anna Breman har utsetts för en mandatperiod på sex år och tillträder den 1 december. Hon efterträder Kerstin af Jochnick som lämnade Riksbanken i oktober 2019 för en tjänst på den europeiska centralbanken ECB. 

”Vi är mycket nöjda med att kunna presentera ytterligare en högt kvalificerad ledamot till Riksbankens direktion. Fullmäktige var enigt i sitt beslut. Anna Breman har bred och djup erfarenhet från både den finansiella sektorn och den akademiska världen, såväl i Sverige som internationellt”, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

Under mötet beslutade riksbanksfullmäktige även att utse Cecilia Skingsley till förste vice riksbankschef från och med den 8 november tills dess att hannes mandatperiod löper ut den 22 maj 2025. 

Anna Breman kommer delta på det penningpolitiska mötet den 18 december. 

Nordea skriver i en snabbkommentar att det är svårt att kategorisera Anna Bremans syn på penningpolitiken.

”Den bästa gissningen är att hon kommer följa majoriteten. Därmed, då majoriteten är för att höja räntan, är det om något hökaktigt då det ökar sannolikheten för en räntehöjning i december”, skriver Nordea. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer