ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Andersson i ordkrig med Aftonbladet om bensinskatt

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT, Stina Stjernkvist

På tisdagen publicerade Aftonbladet en intervju med finansminister Magdalena Andersson där hon påstås ha sagt att hon är ”säker” på att bensinskatten kommer att behöva höjas. Finansministern påstår dock att citatet är felaktigt.

Det är en stor intervju som publiceras av Aftonbladet på tisdagen där Magdalena Andersson bland annat talar om att det kommer att krävas ”mycket stora resurstillskott” till välfärden för att hantera den åldrande befolkningen.

”Jag ser inte att det är läge för minskande skattenivåer framöver. Förutom äldreomsorgen behöver vi satsa på försvaret, fler polisanställda och bygga ut kommunikationerna”, säger finansministern till Aftonbladet.

Samtidigt uppger Aftonbladet – i brödtexten i stället för direkta citat – att Magdalena Andersson är ”säker” på att bensinskatten kommer att behöva höjas igen.

Det tillbakavisas dock bestämt av finansministerns presstab som beskriver tolkningen som ”absurd”.

Finansministern fick se sina citat via mejl innan publicering. Di har tagit del av samma mejl. Där finns inget citat om att Magdalena Andersson är säker på att bensinskatten ska höjas. På en direkt fråga om huruvida skatten ska höjas igen nästa år svarar finansministern istället att regeringen kommer att genomföra en skatteväxling på 15 miljarder kronor men att det inte är färdigt hur den kommer att se ut.

Finansministern tillbakavisar också Aftonbladets uppgifter i ett inlägg på Facebook där hon uppger att hon begärt en rättelse och att få prata med tidningens ansvarige utgivare.

”Här kommer vi att stå på oss”, säger Per Strängberg.

Till Medievärlden säger Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén att bensinskatten är indexerad och därför höjs varje år. Han påpekar också att Magdalena Andersson i intervjun resonerar kring hur befolkningen på landsbygden ska kompenseras för stigande bensinpriser.

”Där är man mer beroende av bilen och där är möjligheterna att välja något annat när bensinpriset stiger mycket begränsade”, säger finansministern enligt Aftonbladet. något som också styrks av det mejl som Di tagit del av.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies