ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker väntar sig trög start på året för Electrolux i Nordamerika

En trög start på året i Nordamerika väntas och implementering av prisökningar kommer att synas när Electrolux redovisar resultat för det första kvartalet.

Det framgår av analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Under årets första kvartal har leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, minskat med 7 procent jämfört med samma period föregående år. 

I samband med kapitalmarknadsdagen i slutet av mars upprepade dock bolaget sina utsikter om en "stabil till något negativ" marknadsefterfrågan i Nordamerika.

Vd Jonas Samuelsson sade då till Nyhetsbyrån Direkt att de långsiktiga makroekonomiska faktorerna fortfarande pekade på en stark utveckling i Nordamerika, och att den tröga starten kan vara en effekt av bland annat höjda priserna till följd av ökade importtullar, något som gör att många väntar med inköpen.

"Vi räknar med en försiktig start på 2019 sett till organisk tillväxt, med trenden fortfarande dämpad från svaghet på den nordamerikanska marknaden", skriver Morgan Stanley i en analys och får medhåll av Credit Suisse som även lyfter fram den negativa effekten från varuhuskedjan Sears rekonstruktion. 

Under 2018 genomförde bolaget prisökningar på flera marknader för att kompensera för råvaru- och valutamotvindar, ett arbeta som fortsatt under inledningen av 2019.

"Hittills har prisökningarna gått igenom, men vi bevakar utvecklingen noga", skriver JP Morgan i en kommentar inför kvartalsrapporten. 

Även Morgan Stanley räknar med ett "betydande momentum" från pris och mix och menar att det är ett rimligt antagande baserat på bolagets senaste kommentarer.

För det första kvartalet väntas ett rörelseresultat, med omstruktureringskostnader på dryg 1 miljard från Nordamerika och Latinamerika inräknade, på 221 miljoner kronor för årets första kvartal enligt en sammanställning av tolv analytikers prognoser som Infront Data gjort. Det kan jämföras med 764 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år.

Försäljningen väntas uppgå till 29,5 miljarder kronor, motsvarande en tillväxt på 5,8 procent för det första kvartalet. 

Rapporten väntas fredagen den 26 april klockan 8.00. En rapportpresentation hålls klockan 9.00.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies