ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker väntar sig lyft i Tele2 efter synergier

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Synergier efter sammanslagningen med Com Hem väntas ha bidragit till att Tele2 kan visa en resultatökning under det andra kvartalet, trots avsaknad av intäktstillväxt. Kostnaderna för marknadsföring spås dock ha ökat något under kvartalet.

Det framgår av en rad analyser inför halvårsrapporten.

"Tele2 har återinvesterat en viss del av Com Hem-synergierna i sitt inhemska märke under kvartalet vilket höjer risken för en något svagare ebitda-tillväxt, men det är reflekterat i konsensus", skriver Deutsche Bank i en analys.

Morgan Stanley påminner i sin tur om att Tele2 i februari och mars införde sina årliga prishöjningar på de Com Hem-märkta bredbands- och tv-tjänsterna.

"Därför borde andra kvartalet gynnas av ett helt kvartal med prishöjningar", skriver Morgan Stanley i en analys inför.

Enligt DNB har prishöjningarna emellertid generellt varit mindre i år än tidigare, samtidigt som mobilpriskonkurrensen i Sverige har varit tuffare. 

"När det gäller andra kvartalets ebitda räknar vi in mer kostnadsbesparingar, men vi bedömer att det motverkas av högre marknadsföringskostnader som en följd av en ny tv-reklam för Tele2-märket och vi räknar med en 7-procentig organisk ebitda-tillväxt", skriver DNB Markets.

Enligt Infront Datas sammanställning av fyra analytikerprognoser ligger snittestimatet på intäkter för Tele2-koncernen om 6,9 miljarder kronor (7,4) andra kvartalet med ett justerat ebitda-resultat på 2,5 miljarder kronor (2,2). Exklusive IFRS väntas det justerade ebitda-resultatet bli 2,2 miljarder kronor.

Tele2 har tidigare flaggat för att de totala kostnadssynergierna väntas uppgå till 900 miljoner kronor efter tre år. I slutet av det första kvartalet hade bolaget nått en besparingstakt på årsbasis om 300 miljoner kronor. Målet för i år är att nå en årstakt på 450 miljoner kronor. 

Efter den senaste tidens starka kursutveckling i Tele2-aktien har flera analyshus nedgraderat sina rekommendationer och/eller riktkurser. Nordea anser att förväntningarna är höga.

"Vi ser flera risker för att bolaget inte kommer att uppfylla förväntningarna däribland att ytterligare synergier utöver de mål som kommunicerats är mindre troliga, förväntningarna för Sverige kan visa sig för höga, hård priskonkurrens i Sverige och bolagets capex underskattas av marknaden", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Tele2:s rapport väntas onsdagen den 17 juli kl 7.00. En telefonkonferens inleds kl 10.00. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer