ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Trumps initiativ kan gynna svenska bioteknikbolaget

  • Foto: Chuck Burton

Under onsdagen skrev Donald Trump under en presidentorder med målet att reformera njurvården i USA och öka transplantationerna. Initiativet kan gynna Stockholmsnoterade Hansa Biopharma, enligt analytiker.

Det första målet med dekretet är att förbättra upptäckten, diagnostiken och behandlingen, delvis genom en allmän medvetenhetskampanj för att förhindra att patienter får njursvikt, rapporterar CNN.

Om initiativet rullas ut bör detta bli positivt för bolag som Hansa Biopharma och danska Veloxis, bedömer investmentbanken Kempens life-sciences-analytiker.

”Även om det är för tidigt att bedöma konsekvenserna av initiativet, givet de byråkratiska och regulatoriska aspekterna kring njurtransplantation, ser vi det som positivt att behovet av innovation och bättre alternativ för patienter som väntar på njurtransplantation uppmärksammas”, skriver Kempen i ett stycke som handlar om Hansa Biopharma.

Analytikern påpekar att nästa FDA-möte under hösten 2019 ligger lite för nära för att påverkas av presidentordern, men menar att det skulle kunna öka mottagligheten för ett villkorligt godkännande hos myndigheten.

Hansa Biopharmas främsta produkt, Idefirix (imlifidase), är ett antikroppsnedbrytande enzym som ska möjliggöra njurtransplantation för ”högsensitiserade patienter”.

”Vid vårt senaste möte med den amerikanska läkemedelsmyndigheten Food and Drug Administration (FDA) i december 2018 gav FDA övergripande positiv feedback på de data som genererats med imlifidase”, skrev Hansa Biopharma i sin senaste delårsrapport.

I en kommentar till Di på torsdagen konstaterar Hansa Biopharmas vd Søren Tulstrup att beskedet från USA är uppmuntrande.

”Vid ett godkännande skulle imlifidase bli en nyckelkomponent för att hjälpa högsensitiserade patienter att slippa ifrån dialysen och istället kunna få transplantation”, skriver han i ett mejl. 

Enligt US Centers for Disease Control and Prevention spås omkring 96 procent av amerikaner med njurproblem, eller något nedsatt njurfunktion, inte ha vetskap om detta. Nu hoppas presidenten kunna minska antalet patienter med njursjukdom i slutstadiet med 25 procent före 2030.

USA lägger omkring 114 miljarder dollar per år på vård av patienter med njursjukdom. Det utgör en femtedel av alla utgifter inom sjukförsäkringssystemet Medicare, rapporterar CNN.

Di:s analytiker Johan Wendel skrev om Hansa Biopharma i ”Veckans aktie” för ett par veckor sedan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer