ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Thomas Cooks konkurs kan ligga bakom bankens miljardsmäll

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Den norska storbanken DNB gav en vag beskrivning kring vad tisdagens miljardavsättning berodde på. Nu spekulerar analytiker i att Thomas Cooks konkurs kan ligga bakom smällen.

DNB räknar med att göra en kreditförlustreservering på 1 miljard norska kronor under det tredje kvartalet. Enligt banken är detta ett resultat av ”den senaste tidens händelser” och ”nuvarande omständigheter” relaterade till ett specifikt låneåtagande. Nu spekulerar analytiker om att ett lånearrangemang med den konkursade resejätten Thomas Cook kan ligga bakom miljardsmällen, rapporterar norska Dagens Næringsliv.

”Thomas Cook har mycket skulder och de har köpt många företag under de senaste åren. Ving är en nordisk spelare så det kan hända att DNB har varit involverad på det sättet”, säger ABG Sundal Colliers bankanalytiker Erik Gjerland till tidningen.

Arctic Securities bankanalytiker Joakim Svingen ser två huvudalternativ: en lånesmäll inom offshore eller Thomas Cook.

”Thomas Cook är inte ett företag vi känner till väl, men vi har noterat att det fanns mycket skuld i företaget när det gick i konkurs och att detta är en helt oförutsedd händelse. Vi vet att det genomförs omstruktureringar av flera stora offshore-företag, men detta ligger närmare banken och kommer inte som en överraskning för DNB. Med tanke på det kanske Thomas Cook är mer troligt än offshore enligt oss”, säger Joakim Svingen till tidningen.

DNB vill inte kommentera saken närmare när Dagens Næringsliv ställer frågan. DNB faller 3,6 procent på Oslobörsen under eftermiddagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer