ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Stabil gruvverksamhet väntas från Boliden

Gruv- och smältverksbolaget Boliden väntas ha haft en stabil produktion i det tredje kvartalet, men metallprissvängningar och underhållsstopp spås sätta spår i resultaträkningen.

”Från gruvverksamheten väntas en solid prestation, med fortsatt produktionsökning vid Aitik mot målet 45 miljoner ton per år”, skriver Deutsche Bank i en analysuppdatering.

Vid koppargruvan Aitik utanför Gällivare uppgick den anrikade volymen till 10,3 miljoner ton i det andra kvartalet. Som mest har 10,8 miljoner ton anrikats under ett kvartal och målet är alltså i genomsnitt 11,25 miljoner ton per kvartal.

Avgörande för bolagets resultat är metallpriserna, som svängt under kvartalet. För de stora metallerna koppar och zink har priserna backat. Enligt Deutsche Bank har uppgångar för nickel och ädelmetallerna guld och silver dock mer än väl kompenserat för detta.

Även Kepler Cheuvreux menar att det underliggande metallprisindexet uttryckt i svenska kronor har visat styrka under det tredje kvartalet, med stöd inte minst av kronförsvagningen.

På smältverkssidan väntas ännu ett kvartal med tunga kostnader för underhållsstopp. Enligt bolagets egen prognos bör dessa landa på 290 miljoner kronor.

Av intresse är också om Boliden uppdaterar marknaden om kommande investeringsutgifter, capex. Åtskilliga analytiker har muttrat över prognosen på knappt 8 miljarder för 2019 - vilket var en höjning från cirka 6 miljarder kronor för 2018. Frågan är nu hur prognosen för 2020 ska lyda.

”Vi räknar med omkring 7 miljarder för 2020”, skriver Deutsche Bank.

Prognoser för metallhalterna under 2020 vid gruvorna Aitik, Garpenberg och Kevitsa står också på önskelistan.

”Vi väntar oss att halterna kommer att bli lägre vid både Aitik och Garpenberg, delvis kompserat av en ökning vid Kevitsa och Tara”, resonerar banken. 

Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett underliggande rörelseresultat om 1.434 miljoner kronor (2.020) och intäkter om  12.679 miljoner kronor (12.540).

Rapporten väntas torsdagen 24 oktober, kockan 7.45. En telefonkonferens för analytiker och media börjar klockan 9.30.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer