ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Risk för besvikelse när ECB lämnar besked

  • Foto: Francisco Seco

De finaste sakerna kommer inte alltid i små paket, och det finns utrymme för marknadsbesvikelse när den europeiska centralbanken ECB lämnar räntebesked i eftermiddag, enligt analytiker.

Förväntningarna inför ECB-chefen Mario Draghis sista räntebesked är högt uppskruvade; marknadskonsensus är en sänkning av depositräntan med 10-15  punkter till minus 0,50-0,55 procent och en utökning av de kvantitativa lättnaderna med i storleksordningen 30 miljarder euro i månaden under resten av året.

Dessutom förväntas ECB förlänga räntebanan till utgången av 2020 – med lägre eller oförändrade räntenivåer.

Sett till vilka signaler ledamöterna i centralbankens direktion sänt ut inför septembermötet kan det dock bli svårt för Mario Draghi att få majoritet för en ”stimulans-bazooka” skriver SEB och Nordea i uppdateringar inför ECB-mötet, daterade i förra veckan.

”I ljuset av de motstridiga uttalandena från ECB-medlemmarna och det stora antalet variabler, kan räntemötet nästan inte undgå att bjuda på överraskningar”, skriver Nordea.

Jyske Banks räntestrateg Jan Bylov stämmer in:

”Förväntningarna är så stora att de kan bli svåra för ECB att leva upp till. De senaste dagarnas stigande räntor vittnar också om att det börjat smyga sin in ett visst tvivel på marknaden om ECB-åtgärdernas omfång.”

Skulle ECB komma med ett mindre paket än vad marknaden väntat sig finns det såväl utrymme för sell-off och stora slag för marknadsräntorna, är bankernas bedömning.

Danske Banks huvudscenario i händelse av ett paket i nederkant av förväntat är att marknadsräntorna kommer att stiga på uppfattningen att ECB inte kommer att sänka räntorna så mycket som marknaden tror.

”Då kommer folk att försöka komma ut först genom dörren och ta hem vinsterna”, säger Piet Christiansen, senior analytiker på Danske Bank till Børsen.

Han kan samtidigt föreställa sig en rakt motsatt reaktion om marknaden tolkar det som att ett mindre kraftfullt och omfångsrikt ECB-paket ökar risken för recession i Europa.

”Om marknaden bestämmer sig för att tillväxten kommer att fortsätta vara låg en lång tid framöver – och ECB därför kommer att leverera mer vid en senare tidpunkt – kan det ge en nedåtpress på räntorna”, säger han och tillägger:

”Jag har ingen kristallkula och kan inte säga vilken väg det kommer att gå”.

Danske Bank tror för övrigt i sin prognos på att Mario Draghi kommer att ladda bössan rejält: En räntesänkning på 20 punkter och QE på i storleksordningen 45-60 miljarder euro månatligen.

”Om de kommer med det stora paket som vi förväntar kommer det att ge en nedåtpress på räntorna”, säger Piet Christiansen.

Men nästan oavsett ECB:s besked förväntar han sig en markant reaktion.

I förväntningarna på ECB finns också att man ska vidta tekniska åtgärder för att mildra den sänkta räntans negativa effekter för bankerna. 

De förhoppningarna har bidragit till breda kursuppgångar för europeiska banker de senaste handelsdagarna. Den senaste veckan är Euro Stoxx 600 Financials-index upp med i skrivande stund 5,6 procent.

DiTV sänder live när räntebeskedet lämnas klockan 13.45.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer