ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Organisk tillväxt i fokus inför Trelleborgs rapport

Industrikoncernen Trelleborg står inför en kvartalsrapport som kan vara den sista under 2019 då positiv organisk tillväxt redovisas. Avtagande global ekonomisk tillväxt och ökade kostnader för insatsvaror är förklaringen.

"Makroindikatorerna har försämrats ytterligare sedan vår senaste estimatuppdatering i mitten av februari", konstaterade Kepler Cheuvreux i en analysuppdatering tidigt i april.

Analytikerkollegorna på SEB är också försiktiga inför rapporten.

"Vi tror att det första kvartalet blir ytterligare ett med blandade resultat för gruppen", skriver banken.

Den organiska tillväxten väntas i genomsnitt uppgå till 1,1 procent (4,0), enligt Infront Datas sammanställning av fem analytikers prognoser. I det fjärde kvartalet i fjol uppgick tillväxten organiskt till 2 procent. Någon ökning spås alltså inte i närtid.

"Vi väntar oss att Trelleborg kommer att visa negativ organisk tillväxt 2019", skriver Pareto Securities, som tror på negativa siffror for kvartal två till och med fyra i år.

En svagare makroekonomisk omgivning innebär också ett ökat tryck på marginalerna, konstaterar flera analytiker. Enligt Infront Datas sammanställning väntas bolagets justerade ebita-marginal minska till 13,8 procent från 15,1 procent samma kvartal för ett år sedan. Samtliga fem affärsområden spås i snitt rapportera lägre marginaler än i fjol.

Trelleborg spådde i samband med bokslutsrapporten en efterfrågan för det första kvartalet i nivå med, eller något lägre än, det fjärde kvartalet 2018, justerat för säsongsmässiga variationer.

Enligt Infront Datas snittprognos väntas ett justerat ebita-resultat om 1.281 miljoner kronor (1.291) och en försäljning om 9.295 miljoner (8.577). 

Rapporten väntas på fredagen 26 april, omkring klockan 13. En telefonkonferens för analytiker och media inleds klockan 15 samma dag.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies