ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Mulen nederländsk himmel skuggar Betsson

  • Foto: Amanda Lindgren

Den omreglerade svenska marknaden och större tydlighet om den blivande omreglerade nederländska marknaden är i fokus när Betsson visar korten på fredag.

Tidigare i år klubbade den nederländska senaten igenom en ny spellag som innebär att ett licenssystem kommer att införas i landet. Bedömare har spekulerat i vad detta kan komma att betyda för Betsson som enligt vissa analytiker kan ha så mycket som 30 procent av rörelseresultatet från den nederländska marknaden.

Bland annat har en så kallad ”cooling off”-period diskuterats som innebär att operatörer som vänt sig till spelare i landet kan komma att få vänta på att få en licens när marknaden omregleras, något som många menar utgör en risk för Betsson som tidigare bötfällts för sin aktivitet i landet.

Sedan lagen klubbades igenom har Betsson vidtagit ett antal åtgärder för att öka chanserna att få vara med när de nya licenserna ska delas ut. Bland annat har marknadsföringen stoppats och varumärken har bytt namn, åtgärder som dock har minskat intäktsströmmarna från landet.

”Den svaga starten på det andra kvartalet indikerar en betydande inbromsning i Nederländerna till följd av initiativen för regelefterlevnad”, skriver Pareto i en uppdatering inför den kommande rapporten och syftar på att inledningen på det andra kvartalet startade med 6 procent lägre intäkter jämför med förra året.

Så sent som den 12 juli meddelade den nederländska spelmyndigheten, KSA, att potentiella licenstagare måste ha avstått från att erbjuda onlinespel till spelare i landet i två år före datumet för licensansökan för att vara aktuella för en spellicens. Betsson, som backade dryga 7 procent på dagen för nyheten, har inte kommenterat uppgifterna och ytterligare besked och klarhet i frågan kommer att vara högt efterfrågade på fredagens rapportpresentation.

Vad beträffar den sedan årsskiftet omreglerade svenska marknaden påverkades Betssons lönsamhet negativt under det första kvartalet till följd av ökade spelskatter men lyftes bland annat av kostnadsbesparingar från bolagets ”Back-On-Track”-program.

”Vi har alla tunga kostnadsposter under god kontroll. Vi har bättre effektivitet i marknadsföring och lägre personalkostnader”, sade vd Pontus Lindwall till Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten.

DNB Markets skriver i en uppdatering inför rapporten för det andra kvartalet att även om effekterna av effektiviseringen är höga, så kommer de inte att kompensera för spelskatt och minskning av den organiska tillväxten.

Pareto väntar sig att den svenska marknaden ska återhämta sig något under det andra kvartalet till följd av minskade bonusutbetalningar medan spelarvärdena väntas vara i linje med det första kvartalet.

Sedan det första kvartalet har Spelinspektionen skärpt sin granskning av licensinnehavarna, och i juni varnades och tilldömdes Betssons dotterbolag NGG Nordic en sanktionsavgift på 19 miljoner kronor för att ha erbjudit spelare bonus vid upprepade tillfällen.

”Spelinspektionens senaste tillämpning av lagen implicerar en hög risk, men de negativa är mer än väl diskonterade”, skriver DNB som menar att Betsson är i bra form men att marknaden för närvarande är svår.

Rapporten väntas på fredagen den 19 juli klockan 7.30.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer