ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Ingen kursändring för ECB under Lagarde

IMF-toppen Christine Lagarde skulle inte innebära någon omsvängning för Europeiska centralbanken om hon godkänns som Mario Draghis efterträdare. Den slutsatsen drar analytiker på Danske Bank.

Det kommer inte att bli några större förändringar i närtid med Christine Lagarde som chef för ECB, utan mer stimulanser är att vänta. Det skriver Danske Bank i ett marknadsbrev på onsdagen. 

IMF-chefen Christine Lagarde föreslogs av EU-toppmötet på tisdagen att efterträda Mario Draghi när dennes mandatperiod löper ut den 31 oktober. Hon måste först godkännas av ECB och EU-parlamentet.

Danske Bank noterar att Lagarde är en jurist utan någon formell erfarenhet av penningpolitik, men att hon ändå under sin tid vid IMF varit involverad i penningpolitiska överväganden, som i och för sig förberetts av IMF-staben.

Hon förespråkar den officiella IMF-hållningen och är öppen för okonventionell penningpolitik. Hon stöttade ECB:s beslut att lansera QE 2015 och har uppmanat andra policyansvariga att ta sitt ansvar. Hon lovordade även Draghis beryktade uttalande 2012 om att göra "vad som krävs" för att rädda euron. 

"Det innebär en fortsättning på ECB-berättelsen", skriver de.

Då den penningpolitiska verktygslådan ser rätt ansträngd ut för närvarande, så har hon den politiska "know-how" och tyngden för att bygga broar i det politiska landskapet, och samarbeta med policyansvariga och institutioner för att få till rätt policymix. 

Hon kommer säkert att ifrågasättas vad gäller självständigheten på grund av hennes avsaknad av centralbankserfarenhet, ett tema som blivit aktuellt med dragkampen mellan Jerome Powell och Donald Trump.

Men med nomineringen av Lagarde ser Danske Bank inga skäl att ändra sin prognos om att ECB i september kommer att leverera ett paket med att sänka räntan med 20 punkter, göra en återstart av QE-programmet med 45-60 miljarder euro i tillgångsköp, införa tudelad ränta och stärkt framåtblickande guidning. 

Men även efter denna lansering kommer Lagarde att i november ta över "ett av de svåraste jobben" som hon kallade Draghis uppgift 2015, skriver Danske Bank. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer