ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Inflationsöverraskningen inget argument för räntehöjning

Inflationen kom in något över förväntan i juli. För Riksbanken lär dock andra faktorer väga tyngre i de kommande räntebesluten enligt de analytikerkommentarer Di tagit del av.

Den stora överraskningen i onsdagens inflationssiffra var högre priser på resor och livsmedel enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. Kärninflationen mätt som KPIF exklusive energi kom in på 1,7 procent vilket var 0,1 procentenheter över storbankens prognos.

Även om julisiffran sannolikt är en lättnad för Riksbanken flaggar Torbjörn Isaksson för att inflationen förblir ett långsiktigt problem för Stefan Ingves och hans kollegor samtidigt som tillväxten bromsar in, sysselsättningen minskar och globala räntor sjunker.

”Juliinflationen reducerar sannolikheten för stimulerande återgärder snarare än att understödja argumenten för en räntehöjning”, skriver han i en snabbkommentar på onsdagsmorgonen.

Liknande slutsatser dras av Swedbanks Åke Gustafsson och Cathrine Danin i en snabbkommentar efter statistiksläppet. KPIF, som är den måttstock Riksbanken använder för inflationsmålet, kom visserligen in över storbankens förväntningar men fortsatte att sjunka i juli och analytikerna spår att den nedåtgående trenden kommer att fortsätta under de kommande månaderna tack vare baseffekter.

Kärninflationen ligger närmare målet men Swedbanks analytiker riktar istället fokus på inflationsförväntningarna som kommit ned något.

”Prospera, signaler från stora centralbanker, global tillväxt och riskutsikterna är viktiga för Riksbankens beslut framöver”, skriver Åke Gustafsson och Cathrine Danin.

Inte heller SEB:s chefsstrateg Johan Javeus ser anledning att dra några stora slutsatser i spåren av inflationssiffrorna.

”Ingen game changer för Riksbanken som har låga siffror i sina prognoser”, skriver han på Twitter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer