ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Inbromsning väntas inom SMS för Sandvik

Sandvik väntas på onsdag presentera ett resultat före skatt på 4,87 miljarder kronor för årets andra kvartal, enligt en sammanställning av 18 analytikers prognoser som Infront Data har gjort. Det vore en ökning med 2 procent från motsvarande kvartal i fjol.

Investerares fokus kommer att vara på den försvagning av industriaktiviteten som indikeras av den senaste tidens makroekonomiska data, skriver investmentbanken RBC Capital Markets som noterar att den senaste tidens globala inköpschefsindex nu indikerar en sidledes utveckling 2019.

”Vi förväntar oss en betydande nedgång i Sandviks organiska orderingångstillväxt till cirka 1 procent mätt mot motsvarande period i fjol. I första kvartalet var takten +6 procent”, skriver RBC Capital Markets.

”Även om Sandvik överlag är sencykliskt kommer affärsområdet SMS att känna av effekten av bromsande bilproduktion omedelbart. Här ser vi den största risken kring intjäningen för det andra kvartalet”, resonerar RBC.

JP Morgan är försiktiga kring Sandvik-aktien efter den senaste tidens kursuppgång och har lägre prognoser än konsensus när det gäller order och resultat. Det speglar förväntan om långsammare efterfrågan inom både affärsområdena SMS och SMRT, enligt JP Morgan som dock inte räknar med någon kraftig nedgång i något av koncernens tre affärsområden.

Credit Suisse bedömer att ett tufft jämförelsekvartal för orderingången innebär en utmaning vid rapporttillfället.

Deutsche Bank anser att Sandvik sedan 2015 har varit ett skolboksexempel på god ledning av ett industriföretag.

”Koncernen har under den senaste fyraårsperioden uppvisat den största marginalförbättringen bland de bolag vi bevakar, inte bara med hjälp av gynnsam makroekonomisk utveckling utan även tack vare riktat arbete. Vd Björn Rosengren sade dock i maj att han inte kommer att bli långvarig på vd-posten. Hans eventuella avgång (för att bli vd för ABB?) skulle tolkas negativt”, skriver Deutsche Bank.

Sandviks marginaler är för närvarande högre än i förra högkonjunkturen, vilket lyfter den uppenbara frågan om marginalernas hållbarhet, särskilt inom det konjunkturkänsliga affärsområdet SMS.

”För det andra kvartalet förväntar vi oss ytterligare ett kvartal av bra exekvering. Vi förväntar oss att marginalerna inom SMS kommer att ha sjunkit jämfört med det första kvartalet, men det torde mer än motverkas av en viss förbättring inom affärsområdena SMRT och SMT. Vi kommer att vara vaksamma kring orderingångsutvecklingen som vi tror kommer att vara negativ för alla de tre affärsområdena”, skriver Deutsche Bank.

I samband med delårsrapporten för det första kvartalet sade vd Björn Rosengren att bolaget än så länge inte ser något av den lågkonjunktur som det har talats om under det senaste året, och att det är glädjande.

Sandviks delårsrapport offentliggörs onsdagen den 17 juli klockan 11.30 och följs av en rapportpresentation klockan 14.00. Samma dag väntas delårsrapporter från flera andra svenska industribjässar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer