ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Fortsatt skördetid för Volvo men osäkra utsikter

  • Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Volvos lastbilsverksamhet väntas ha haft en stark utveckling även under det andra kvartalet. Samtidigt finns förväntningar om att fordonskoncernens ledning kommer med vissa signaler i utsikterna och kring orderingången som vittnar om en förestående avkylning, framgår av en rad analyser inför halvårsrapporten.

"Vi förväntar oss att marknadsutsikterna ska påverkas något negativt på grund av svagare makrorelaterade indikatorer. Vi förväntar oss en avtrappning i order för både Lastbilar och Anläggningsmaskiner", skriver Kepler Cheuvreux i en analys.

Snittestimatet enligt Infront Datas sammanställning av 14 analytikerprognoser indikerar att Volvos orderingång på lastbilar minskar drygt 19 procent till 49.080 fordon under andra kvartalet.

Nordea räknar emellertid med att Volvo står fast vid sina marknadsutsikter för 2019, bortsett från den för anläggningsmaskiner i Kina, där guidningen väntas sänkas till ingen tillväxt (från tidigare +5 procents tillväxt).

"Vi kommer att hålla utkik efter kommentarer kring orderingången i Europa och planer på att justera produktionen", skriver JP Morgan om lastbilsverksamheten i en analys.

För det andra kvartalet pekar snittförväntningarna på ett justerat rörelseresultat för Volvokoncernen som förbättras till 13,5 miljarder kronor (11,5) med en rörelsemarginal på 11,9 procent (11,1). 

"Volvo är i en skördetid för närvarande, där bolaget njuter av solida lastbilsleveranser, en stark produkt- och prismix samt stöd från en svag svensk krona", skriver Nordea.

Den nordamerikanska marknaden väntas ha varit den främsta kraften bakom förbättringen, menar JP Morgan och hänvisar till avtagande problem med flaskhalsar i produktionen och prishöjningar som slår igenom.

Volvo Lastbilars rörelsemarginal väntas stiga till 12,2 procent (11,1) i det andra kvartalet, enligt Infront Data. 

Volvos rapport väntas torsdagen den 18 juli klockan 7.20. En rapportkonferens inleds klockan 9.00.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer