ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker befarar viss inbromsning för Atlas Copco

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Atlas Copco är med sin kvartalsrapport på måndag först ut av de stora svenska verkstadsbolagen att delårsrapportera för det andra kvartalet. Diskussionen inför rapporterna handlar alltjämt kring huruvida efterfrågeutvecklingen kommer att fortsätta vara stark eller bromsa in.

Atlas Copco väntas ha presterat ett rörelseresultat på 5,61 miljarder kronor i kvartalet, enligt ett genomsnitt av 20 analytikers estimat som Infront Data har sammanställt. Det skulle innebära en vinstökning med 3 procent från motsvarande kvartal i fjol.

"Vi räknar med att trenderna från andra kvartalet sannolikt har varit oförändrade på den starka nivån i första kvartalet, i linje med företagsledningens efterfrågekommentarer", skriver JP Morgan som lyfter fram utvecklingen inom affärsområdet Vakuumteknik som en viktig fråga vid rapporttillfället.

Den starka kursutvecklingen för Atlas Copco-aktien hittills i år gör det enligt JP Morgan dock svårt att ha en taktiskt positiv syn på aktien, trots att investmentbanken förväntar sig att Atlas Copcos kvartalssiffror återigen kommer att visa kvalitet hos affärsmodellen.

"Vi behåller vår fundamentalt positiva syn och vår överviktsrekommendation, men ser begränsad ytterligare uppsida i närtid inför delårsrapporten", skriver JP Morgan.

Danske Bank befarar att Atlas Copcos "utmärkta" tillväxtprestation i första kvartalet inte kommer att upprepas i andra kvartalet.

"Vi räknar med långsammare ordertillväxt, drivet av en försvagning inom affärsområdet Kompressorteknik och en normalisering inom affärsområdet Energiteknik, tillsammans med mindre gynnsamma valutaeffekter", uppger Danske Bank.

Banken anser att den senaste tidens nyhetsflöde inte ger mycket uppmuntran för affärsområdet Vakuumteknik. Vidare anser Danske att förhållandena i fordonssektorn alltjämt ser extremt utmanande ut, vilket kan tynga Atlas Copcos affärsområde Industriteknik.

Angående efterfrågan kopplat till konjunkturen på kort sikt och inom generell industri anser en annan investmentbank, Credit Suisse, att det nu syns tydliga tecken på att en tillväxtinbromsning blir till en nedgång i sektorn, med osäkerhet inför andra halvåret. 

Credit Suisse räknar dock med fortsatt överprestation för Atlas Copco jämfört med andra konjunkturkänsliga verkstadsbolag. När det gäller efterfrågeguidningen för det tredje kvartalet i den kommande rapporten räknar investmentbanken med att Atlas Copco kommer att guida för oförändrad efterfrågan jämfört med det andra kvartalet.

Vid den förra delårsrapporten i april var Atlas Copcos vd Mats Rahmström nöjd över en stark inledning på året med rekordhög orderingång.

"Orderingången i kvartalet var bättre än förväntat, främst på grund av stark orderingång för stora industriella kompressorer och gas- och processkompressorer, några viktiga order från halvledar- och platta bildskärmsindustrin, samt stora order för energiutrustning från uthyrningskunder", sade han. Aktien steg 5 procent den dagen och är sedan årsskiftet upp med 30 procent.

Atlas Copcos delårsrapport för det andra kvartalet offentliggörs måndagen den 15 juli klockan 12.00. En rapportpresentation äger rum klockan 14.00.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer