ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Allt hårdare kamp om vedråvaran för skogsbolagen

Att skogsjätten SCA går utanför Sveriges gränser och köper skogsmark i Lettland visar hur hård konkurrensen om vedråvaran har blivit i Norden. Någon större lättnad på den fronten är knappast att räkna med under kommande år.

Det säger Danske Banks skogsanalytiker Oskar Lindström till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har sett en flera år lång investeringsboom inom den nordiska massa- och pappersindustrin och nu tilltar kampen om råvaran. Bolagen gör vad de kan för att få kontroll på sin vedförsörjning", säger han.

SCA meddelade på måndagen att bolaget avser att köpa 10.000 hektar skogsmark i Lettland från Spotlightlistade Latvian Forest för motsvarande cirka 270 miljoner kronor.

"Det är svårt att uppskatta kvaliteten på den köpta skogen, men priset förefaller att vara ungefär i nivå med vad poster i den storleksordningen skulle kosta i norra Sverige", säger Oskar Lindström.

För SCA, med totalt 2,6 miljoner hektar skogsmark i Sverige, är förvärvet litet men ändå betydelsefullt, då Baltikum fungerar som en säkerhetsventil när tillgången på vedråvara är knapp.

"Baltikum är en del av SCA:s upptagningsområde, och på det här sättet får bolaget bättre kontroll över virkesförsörjningen", resonerar Oskar Lindström.

Att efterfrågan på ved ökar är delvis ett konjunkturellt fenomen, men också ett resultat av de stora investeringar som gjorts i branschen under senare år. Exempelvis har SCA nyligen kört i gång sin nya massafabrik i Östrand, där full produktion väntas kunna nås i slutet av 2019. Därtill har Södra investerat stort i utbyggd massaproduktion vid sina bruk i Småland.

"Dessutom ökar efterfrågan på biobränsle, samtidigt som kraven på att inte använda raps- och palmolja skärps. Jag har svårt att se annat än att efterfrågan på vedråvara ska fortsätta att öka trendmässigt", säger Oskar Lindström.

Nästa stora bit i skogspusslet är vad Billerud Korsnäs ska göra med sin andel i skogsbolaget Bergvik Skog, som delats upp mellan ägarna. Billerud Korsnäs har i samband med uppdelningen köpt Bergvik Skog Öst med 350.000 hektar skogsmark för 6,4 miljarder kronor, men indikerat att åtminstone delar av det nya innehavet kan komma att säljas vidare. En förutsättning för detta är att bolagets vedförsörjning kan tryggas långsiktigt.

"När det blir klart får vi en prislapp på hur större poster skogsmark värderas. Det kommer att bli viktigt för värderingen även av bolag som SCA och Stora Enso", konstaterar Oskar Lindström, som gissar att eventuella köpare kommer att finnas inom finanssektorn, bland långsiktiga kapitalförvaltare som söker en stabil avkastning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies