ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analyshus: Kanadensiskt beslut gynnar Lundin-avknoppningen

Oljebolaget IPC, som knoppats av från Lundin Petroleum, kommer att gynnas av ett beslut från den kanadensiska provinsen Alberta, spår Pareto. Aktien stiger på Stockholmsbörsen.

Den kanadensiska provinsen Albertas beslut om att dra ned oljeproduktionen med 325 000 fat per dag, motsvarande 8,7 procent av produktionen, gynnar oljebolaget IPC. Det skriver Pareto i en kommentar och pekar på att neddragningen endast påverkar bolag som producerar över 10.000 fat per dag. 

Alberta hoppas att neddragningen av produktionen skall gynna priset på tung olja, WCS. Differensen mellan WTI- och WCS-oljan nådde under oktober hela 50 dollar per fat. Därefter har den fallit ned till under 30 dollar per fat. Pareto har räknat med i snitt 25 dollar per fat för 2019. 

IPC bedöms producera cirka 7.000 fat per dag under nästa år i Suffield. Förvärvet av Blackpearl innebär att produktionen stiger och närmar sig 10.000 fat per dag. Den stora delen av produktionen i Blackpearl är dock förlagd till Saskatchewan och påverkas därför inte. 

Pareto har köp med riktkursen 65 kronor per aktie. Aktien stiger 8,5 procent till 35,20 kronor på måndagsbörsen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies